| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238564 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2913 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Tiberiu Savin |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
ovi1001 Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2009 Mesaje: 134
|
Trimis: 09 Ian 2012 15:31 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
o sa incerc sa schimb si eu acel pin sa vad daca are vreo influenta majora asupra echilibrului monturii.
_________________ CGEM 9.25 Edge HD |
|
| Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 09 Ian 2012 15:39 Download mesaj |
|
|
|
| auriga a scris: | | Am citit si eu ca ar fi mai stabila montura pusa asa (cu un picior spre N), dar care ar fi motivul? |
Aceeasi dilema o am si eu, nici mie nu mi se pare c-ar avea de ce sa fie mai stabila.
| Citat: | | Un alt motiv pe care l-am citit ar fi posibilitatea ca montura sa se rastoarne daca raman contragreutatile si scoti tubul optic. eu cu doua contragreutati de 5kg la eq6 nu am observat aceasta problema. |
+1, si de obicei le am montate la capatul extrem (imi mai trebuie o CG..) Ba mai mult, colierele tubului se desfac tot spre N, si e si luneta de ghidaj agatata acolo.
Un alt considerent (poate mai putin aplicabil la Megrez 90 care e scurt) e cat de probabil e sa pocnesti picioarele trepiedului cu tubul spre zenit, cand atipesti inainte de flip , dar si asta e egal daca nu ai restrictii si o zona de cer favorizata.
|
|
| Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 09 Ian 2012 15:51 Download mesaj |
|
|
|
eu stiam ca este mai multa stabilitate, dar am gasit o astfel de discutie unde mai apare un avantaj:
"The other big reason for doing this is that if you are polar aligning using an alignment scope in the polar axis housing it is much easier to get up to the eyepiece (particularly if you are kneeling on the ground) if you can come up between two legs from behind. A leg in the way facing south does not help."
alt raspuns:
"Simple answer: Yes, move the peg. It's nice to have a single leg "North". It is also more stable. I've had and seen near tip-overs with the two-legs forward configuration with some loads."
alt raspuns:
"A gem is usually more stable with the counterweight bar over a tripod leg, but one issue with this orientation is the possible interference between larger diameter counterweights and the leg. If you make the change take the mount through all it's possible motions (with the counterweight(s) in various positions) to ensure that you won't have any problems ... you don't want to find them in the dark at 2am. "
inca unul:
"Most of the weight of a GEM is concentrated at the north end of the mount. Thus, putting the couterweight bar over a leg makes more sense for safety and stability. Unless you live way down south, or use very large counterweights, you should be okay."
_________________ http://sabinfota.ro |
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: 09 Apr 2012 09:16 Download mesaj |
|
|
|
Am considerat ca nu este nevoie sa mai deschid un topic nou in monturi/trepiede deoarece este vorba despre o problema care, dupa multe topicuri de afara citite, apare destul de des la CGEM.
Este vorba de faptul ca multe dintre monturile CGEM sunt livrate cu motorul pe DEC care nu functioneaza bine si la un moment dat se opreste din ghidaj.
Greg Marshall a scris un articol despre aceasta problema http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2702 .....
cei care mai aveti aceasta problema sa o semnalati aici....
El spune ca "a rezolvat" problema schimband motoarele intre ele, dar este ceva provizoriu, eu am trimis un mail celor de la Celestron ca sa imi spuna de unde pot sa cumpar un motor nou.....
| Descriere: |
| poza apartine lui Greg Marshall, dar asa imi apare si mie graficul in PHD |
|
| Marime fisier: |
60.71 kb |
| Vizualizat: |
de 3067 ori |

|
|
| Sus |
|
 |

|
Trimis: 05 Iul 2012 09:55 Download mesaj |
|
|
|
Nu am mai scris de mult pe topicul asta, asa ca....
Nu avea nici-o problema motorasul, problema s-a rezolvat dupa ce am facut o hipertunare monturii, pot sa spun ca acum se misca foarte usor si foarte lin astfel incat imi este foarte greu sa ii gasesc echilibrul, "sweet spot" cum ar zice americanii, atunci cand incarc toate echipamentele pe ea si incerc sa o echilibrez.
Toata operatiunea se efectueaza cu ajutorul lui Edward Thomas, este foarte prompt si iti trimite tot ce ai nevoie, sculele (imbusuri, chei), materialele (hartie abraziva, inclusiv de granulatie 600 care se foloseste la ultima manevra de lustruire, decapant, vaselina) si DVD-ul in care iti arata toate operatiunile de hipertunare, n-ai cum sa gresesti, doar daca ai Parkinson .
Recomand cu caldura aceasta operatiune, este esentiala, dupa ce am dat comanda online si platit de asemenea online cu cardul in 2 saptamani am avut pachetul, iar intr-o jumate de zi am finalizat operatiunea, precizez ca am comandat si rulmentii de ceramica ai mecanismului melcat.
Prima impresie dupa hipertunare este creata de miscarea foarte lina/fina a monturii pe cele 2 axe, greu mai gasesti echilibrul, de asemenea grficul ghidajului in PHD s-a imbunatatit mai mult decat vizibil, nu mai am problemele alea enervante cu ghidajul in DEC.
| inainte de operatiunea de lustruire |
|
830.88 kb |
de 3006 ori |

|
| dupa operatiunea de lustruire...shine like a star :) |
|
653.06 kb |
de 3006 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|