Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ic405.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235111
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Pentru doritorii de telescoape mamut

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Tavi F.
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 15 Dec 2008 11:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Pentru doritorii de telescoape mamut
Raspunde cu citat (quote)

Topicul asta (la Achizitii) il deschid ca o deviatie a altuia ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=30551#30551 ) de la Optica.

Varianta sistemului Newton cu montura Dobson, a venit tocmai din febra aperturii, imbunatatirea portabilitatii, si a posibilitatii reducerii costului total, deci un acces mai "usor" spre un instrument cu asemenea dimensiuni.
Pentru cei care pot (isi permit) sa adopte cele mai bune solutii (design optic, mecanic, inclusiv montura ecuatoriala), la gabaritele astea, le sugerez sa adauge pe lista costurilor un observator astronomic ( telescopul nu mai poate fi tras pe rotite, ori carat pe scari).

Intre variantele comerciale Newton pe Dobson, exista cel putin doua (in zona 635/711mm diametru), carora nu li se mai gaseste "nod in papura" (sau poate f. greu).

Un 25" f/4, la 15500 USD:
http://www.obsessiontelescopes.com/telescopes/25/index.html

Sau un 28" f/4.1, la 18000 USD:
http://www.webstertelescopes.com/28_inch_f41_telescope.htm

Comparind ex. 2 (711mm diam.) cu varianta (mai mult ca sigur constructiv aceeasi) de 1m diametru, costurile suplimentare nu se mai justifica Exclamation
Mamutul de 1 m colecteaza o cantitate de lumina aproape dubla fata de .711-le, dar costa de aproape 4 ori mai mult, aducind cu sine amplificarea dificultatilor la observatii / manevrabilitate.

Ultima modificare efectuata Tavi F. la 15 Dec 2008 18:30, modificat de 3 ori in total
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 15 Dec 2008 12:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Preturile instrumentelor astronomice nu cresc liniar cu dimensiunile. Exista justificari reale pentru asta.
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Dec 2008 12:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Preturile instrumentelor astronomice nu cresc liniar cu dimensiunile. Exista justificari reale pentru asta.

Stiu ca exista, dar aici ma pun in postura utilizatorului, pe care il intereseaza in primul rind cantitatea de lumina adunata. (ar fi o variatie liniara cu suprafata)
Mai avem puterea de separare, care variaza in fct. de diametrul oglinzii obiectiv, dar turbulenta atmosferica joaca un rol tot mai important la marirea diametrului fasciculului colectat.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Dec 2008 13:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Niciodata nu am recomandat nimanui (nici pe acest forum nici in alte ocazii) un telescop cu oglinda mai mare de 30 cm. Decat daca il vrea foarte tare si stie exact ce face Smile De la o anumita dimensiune in sus trebuie neaparat sa te gandesti la un punct fix de observatie (observator cu pilon).
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Dec 2008 14:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am uitat ceva.
Un salt al diametrului de la 70 la 100cm, nu-l vad a fi o evolutie prea mare, in schimb trecerea directa la 300cm ar aduce un cistig simtitor la magnitudinea stelara, 18.9 (D=300cm) fata de 15.7 (pt D=70cm), chiar si cu explozia pretului. (un rationament ipotetic)
Exemplul comparativ al magnitudinii aparente cistigate, poate fi facut la o scara mai mica, luind telescoape de 7, 10, resp. 30cm.

Asa ca o parere personala, varianta Dobson a monturii azimutale nu-mi place deloc (ca design, indiferent de cit de buna este executia). Am mai zis-o, o vad ca pe o improvizatie cu caracter permanent, la care nu o sa apelez niciodata pt. instrumentele mele.
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 16 Dec 2008 00:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Propun sa ne infiintam o societate de astronomie care sa aibe ca singur scop obtinerea unei donatii din partea vesticilor a unui telescop de 1m. Laughing Cool

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 16 Dec 2008 01:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Laughing Laughing Laughing Tare! Precis ne da cate unul la fiecare. De prin 90 si ceva inainte de eclipsa se chinuia Institutul de astronomie, ei ca si profesionisti, sa obtina fonduri pt un telescop mai de Doamne ajuta, mai mare de 500 mm si au ramas balta si precis o mana de visatori cu ochii pe cer ca noi or sa puna mana pe un monstru de 1m. Laughing

www.cloudynights.com
Sus
Blakut
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Dec 2008 01:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce sa zic. Daca ceri fonduri pentru telescop, atunci da, e problem. Daca ceri direct telescopul... cine stie?

La mine la munca e un aparat care are in componenta doua oglinzi cu diametrul de 1 m si cu distanta focala de 8 m. Peste ani si ani totul o sa fie in paragina si aparatul respectiv dus la fiare vechi. Cineva trebuie sa puna mana pe oglinzile alea, ca nu stiu cati si-ar da seama cat valoreaza si ce s-ar putea face cu ele.

Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Dec 2008 02:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

WoW!!Da ce aparat e ?!

www.cloudynights.com
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Dec 2008 08:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai eu acuma observ... Ce Tic-Tac radioactiv ai tu acolo Smile Pai cu doua oglinzi de un metru si focar de 8 se poate face un binoclu ... foarte tare Laughing
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Dec 2008 12:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Off topic
Mai in gluma sau in serios cu cererea de fonduri pt. instrumente, ar trebui sa vedem ce avem deja (chiar si mult mai mici de 1m) de pe vremea lu' "ceasca".

Prin '97 am fost la planetariul / observatorul din Baia Mare, aveau o luneta ~100mm (s-ar putea chiar doua) si un telescop ~200mm (cass. sau catadioptric) de cea mai buna calitate, Zeiss, care stateau frumos in cutiile lor pe niste dulapuri. As fi vrut sa observ ceva prin ele, dar nu s-a putut, doar solicitari din partea unor grupuri erau posibile a fi luate in seama.

Dupa citiva ani am aflat ca in cladirea observatorului (sub cupola) se amenajasera birouri Shocked , asta chiar mi s-a parut INADMISIBIL.
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 16 Dec 2008 15:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tavi F. a scris:
Dupa citiva ani am aflat ca in cladirea observatorului (sub cupola) se amenajasera birouri Shocked , asta chiar mi s-a parut INADMISIBIL.

Observatorul e tot in acelasi loc cu planetariul ? Pentru ca am fost si eu in 2006, iar cand am intrat in cladire, m-am intrebat daca am nimerit bine. Insa intr-o camera vecina cu birourile era totusi planetariul, si chiar am asistat la o prezentare.

neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Dec 2008 16:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce sa ne mai miram. Cum cultura in Romania e la pamant ca si alte chestii care nu umplu stomacu' si buzunaru' n-as fi surprins sa aud ca arunca respectivele instrumente ca ocupa spatiu degeaba.

www.cloudynights.com
Sus
Tavi F.
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Dec 2008 20:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Observatorul e tot in acelasi loc cu planetariul ?

Observatorul e la stinga (cum intri din strada), fiind conectat de cladirea principala printr-un coridor.
De ce sa fi instalat Cassegrainul sub cupola?! Spatiul respectiv o fi inchiriat, iese mai profitabil, gindire pragmatica!

La evenimente mai speciale scot luneta afara, cum a fost eclipsa partiala de asta-vara:
http://planetariubm.wordpress.com/2008/08/...baia-mare/

Ultima modificare efectuata de catre Tavi F. la 16 Dec 2008 23:08, modificat de 1 data in total
Sus
Blakut
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Dec 2008 21:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Mai eu acuma observ... Ce Tic-Tac radioactiv ai tu acolo Smile Pai cu doua oglinzi de un metru si focar de 8 se poate face un binoclu ... foarte tare

Asa se tinea sursa de radiatie din laboratorul de fizica, inauntrul clopotului de plumb.
Problema cu cele doua oglinzi este ca sunt sferice. Sunt folosite la un aparat care ajuta la vizualizarea diferitelor zone de densitate a aerului intr-o suflerie. Nu stiu exact cum functioneaza, stiu doar ca ele colimeaza un fascicol luminos care trece prin zona unde se efectueaza experienta. Cu inca niste prisme se obtine intr-un obiectiv imaginea aerului la diferite densitati/presiuni curgand peste o aripa, fuselaj de avion etc.

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact