Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
14644124180_a439ee7c54_o.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239603
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achizitie telescop!

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
FlorinbB
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Noi 2009

Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein

MesajTrimis: 01 Noi 2010 16:07 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

o sa am in vedere si "excrescentele" Smile Care de fapt cred ca se rezuma la focuser... cautatoarea se poate demonta. Cat despre deplasarea cu masina asa si intentionez sa fac... sa merg cu masina acolo de unde il voi cumpara. Dar as vrea sa stiu dinainte cam ce o sa iau (250 sau 300). Adica mai trebuie sa fie si pe stoc, sa am si bani suficienti la mine... sa merg cumva la sigur vreau sa zic.
Ma uitasem si la varianta colapsabila... insa din ce am citit se decolimeaza destul de usor... si timpul meu e destul de limitat ca sa pot sta sa-l colimez toata ziua...
O sa fac totusi proba cu un tub din carton chiar ceva mai maricel decat tubul de 300 sa vad cum se incadreaza. Cat despre baza cred ca o incadrez in portbagaj (care e destul de spatios la un Logan)
Multumesc pentru sfaturi!

Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 01 Noi 2010 16:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

La un dobson, sau newton de 300mm, oglinda e suficient de grea pentru a cere colimare la fiecare utilizare, indiferent ce fel de tub are. Evident ca o sa vezi si fara colimare, dar nu foarte bine.
Membru
Membru

Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein

MesajTrimis: 01 Noi 2010 16:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

La cele colapsabile am inteles ca nu se pastreaza colimarea nici macar pe parcursul aceleiasi sesiuni de observatii. Una e sa ii fac o colimare pe zi cand merg la locul de observatii si alta e sa se decolimeze pe la miezul noptii si sa ma apuc iar sa-l colimez pe intuneric si frig Smile
E complicat cand ti se pune pata la aperturi de la 300 in sus Laughing

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2010

MesajTrimis: 01 Noi 2010 16:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tubul colapsabil intra fara probleme in orice masina.
Cu montura insa sunt probleme. Baza cred ca are 60 cm diametru iar inaltimea pare chiar mai mare. Eventual se poate demonta dar nu recomand.
Colimarea se patreaza foarte bine de pe o zi pe alta. In cateva minute o refaci.
Problema cea mai mare este alta. Are nevoie de foarte mult timp pentru a se echilibra termic. O ora nu este suficient. Eu ma ajut de un ventilator puternic.
Ia in calcul si greutatea. Montura si tubul au fiecare aproximativ 20 Kg.

DSC00907.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  170.17 kb
 Vizualizat:  de 6384 ori

DSC00907.jpg

Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 01 Noi 2010 17:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dobsonul cu tub colapsabil are nevoie de colimare zilnica la fiecare instalare si pe parcursul noptii in functie de pozitia in care sta indreptat spre cer. Daca il misti de o parte si de alta a meridianului se duce colimarea, nu mult, dar se vede instant. Depinde aici si de exemplarul detinut cand e nou, dar in timp toate incep sa aiba joc si colimarea trebuie refacuta de fiecare data. Cel cu tubul dintr-o singura bucata nu are problema aceasta, chiar daca diametrul e acelasi. Tine colimarea nu numai toata noaptea, ci chiar mai multe zile daca nu il cari sau lovesti.

Performata de portabilitate la un Dobson de 300mm e transportarea lui cu un Matiz. Daca vrei se poate. Cu Loganul e boierie, incape pe scaunul din dreapta lasat si pe bancheta din spate, intra si montura in spate. Tubul are numai 144cm lungime.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Mike23
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010

MesajTrimis: 01 Noi 2010 22:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

Nu inteleg de ce tubul colapsabil ar fi mai firav la decolimari decat cel cu tubul intreg. Logic ar fi sa nu necesite colimari mai dese decat unul cu tub intreg deoarece oglinda e fixata la fel. Cel colapsabil are doar 3 bare care ajuta ajuta la culisare. Zic asta pentru ca atata timp cat il manevrezi cu grija ar trebui sa fie totul ok, nu? Cat despre chestia cu decolimatul dupa cateva ore.....imi e greu sa cred. A patit cineva asa ceva? Sincer eu mi-am dorit mult Dob-ul de 200mm de la SW, cel colapsabil, dar nu mai era pe stoc la magazinul la care aveam acces usor si am preferat un compromis, pentru o perioada, si am luat un Maksutov-Cassegrain de 127mm/1500mm care e mai mult decat portabil cu o montura azimutala(luata separat). Sunt foarte multumit de el pentru putinul timp pe care am reusit sa-l folosesc(multi nori, iar acum sunt racit "cobza"). In anii ce urmeaza poate iau si dobsonul de 200mm sau cel de 250mm.

Cer senin

Mihai

Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 01 Noi 2010 22:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mike23, ca sa intelegi trebuie sa stii foarte exact cum e construit un telescop, atat un newton, cat si un mak-cassegrain, si de ce sunt construite asa cum sunt.
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Noi 2010 22:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

E adevarat, doar ca eu ma refeream la diferenta dintre construcia celor doua newtoniene, cel cu tub colapsabil si cel cu tub intreg. Logic ar trebui sa nu difere cu nimic la sustinerea oglinzii principale. Cassegrain-urile au cu totul alta constructie. Sau te referi la faptul ca fiind colapsabil la miscarile de, strans - desfacut, oglinda diagonala se misca? Atnci da, dar nu cred ca si in cateva ore se poate decolima. Constructorul spune ca isi pastreaza colimarea pe mai multe zile.

Mihai

Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Noi 2010 07:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Constructorul spune intr-adevar ca isi pastreaza colimarea... insa practica e cu totul altceva. Tot colapsand si extinzand tubul ala la un moment dat barele si restul pieselor implicate in mecanismul colapsabil capata niste jocuri (e inevitabil)... si e de ajuns un pic de joc (cat de mic) si avem un telescop decolimat... si apoi sa vezi distractie sa reiei procesul de colimare... Un tub inchis e un tub inchis. E mult mai protejat (din mai multe puncte de vedere).
Sa nu fiu inteles gresit... N-am nimic impotriva variantelor cu tub colapsabil de la SW... Dimpotriva... au avut o idee buna cu auto track-ul ala si acum cu varianta goto... Cat despre portabilitate nu mai vorbim (un tub colapsabil e muuuult mai usor de transportat, chiar si la noua varianta de 355 mm - ar intra cu montura cu tot pe bancheta din spate in masina mea Smile ). Dar cum am zis... timpul, sau mai degraba lipsa lui, ma face sa ma gandesc de 2 ori inainte sa ma arunc la o varianta de-asta.

Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Noi 2010 09:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista un fenomen fizic caruia ii spune incovoiere. O dara dreapta, tinuta orizontal, se va incovoia intr-o anumita masura, chiar daca nu are atarnata de ea o greutate. In functie de dimensiuni, incovoierea poate fi vizibila sau nu cu ochiul liber. Si, in functie de conditii, poate duce la pierderea colimarii.

Marele avantaj al telescopului cu tub colapsabil, este ca poate fi transformat cu mult mai putina munca intr-un dobson truss traditional, cu 6 bare, folosind ca puncte de prindere, actualele puncte de culisare de pe celula inferioara si cele de prindere de pe celula superioara. Se obtine astfel un dobson foarte stabil, avand in vedere ca barele vor fi relativ scurte, si ca vor forma V-uri destul de deschise.

Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Noi 2010 09:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

E intradevar corect ce zici, "FlorinbB", probabil e mai buna o varianta gen Meade Light Bridge care are tot posibilitatea de a fi strans doar ca barele acelea sunt fixe si nu are miscare de culisare. Si mai sunt si multe fata de doar trei bare. Intradevar e logic ce spui. Problema e ca produsele Meade sunt f. scumpe. Adica unul de 203mm e 2704 lei http://astromagazin.ro/catalog/meade-light...4cf65e5581
Este, altfel, tot un produs usor de transportat. Iti ia mai mult timp sa-l montezi(nu f. mult) dar probabil isi pastreaza colimarea mai mult timp

Cer senin

Mihai

Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Noi 2010 09:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Avem toti dreptate pe-aici. E normal. Sunt avantaje si dezavantaje pentru fiecare model in parte. De aici vine si greutatea in a alege Smile Ideea e ca eu as vrea un 300 pentru ca pentru foarte mult timp de-acum inainte nu voi mai putea face un upgrade.
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Noi 2010 10:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cunosc sentimentul Florin. Si eu m-am gandit la fel acum o luna cand am luat Mak-ul meu, ca imi iau unul bun din prima ca cine stie cand imi voi mai permite unul mai bun. Dar uite ca lucrurile s-au asezat in felul acesta, in loc de SW Dobson de 203mm colapsabil(nu mai aveau pe stoc) am ales Maksutov Cassegrain de 127mm (catadioptic). Este extrem de portabil dar cu toate acestea, din Bucuresti, nu capteaza suficienta lumina ca sa pot vedea clar obiectele Deep Sky, ceea ce ma interesa. Nu ma intelege gresit acum, vad DSO-uri dar nu sunt foarte vizibile nu capteaza instrumentul suficienta lumina de pe bolta cereasca si se vad toate ca un fum de tigara. Inca nu am ajuns sa privesc pe un cer bun. Am inteles ca pe un cer bun unde vezi puzcerie de stele diferenta dintre un instrument cu apertura mai mica si unul cu apertura mai mare nu e asa sesizabila, la calitatea imaginii. Acest instrument pe care il detin as dori sa il pastrez si cand imi permite bugetul, experienta si poate spatiul sa achizitionez si un Newtonian cu apertura de minim 200mm.

Succes la alegere si achizitionare si cer senin

Mihai

P.S. - Uite imagini cu Maksutovul meu meu(scuze fundalul dar era un pic de santier pe balcon) http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...;start=255

Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011

MesajTrimis: 09 Apr 2011 15:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut
Ce credeti de un skywatcher de 200mm cu eq5 pare un telescop foarte bun la pretul sau?
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 10 Apr 2011 08:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut !
Ca fost posesor de reflector Sky-Watcher 200 mm pot sa iti spun ca este excelent. Acum, pretul, este diferit de la un magazin la altul, dar instrumentul face toti banii si asta te asigur pentru ca am avut asa ceva si se vede minunat prin el.
Eventual ti-as recomanda varianta cu montura motorizata, macar pe axa de ascensie dreapta. In declinatie, mai putin conteaza.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Download topic
Pagina 10 din 10

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact