Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236362 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Andrei Adochitei Membru

Data inscrierii: 10 Mar 2015 Mesaje: 98
|
Trimis: 10 Mar 2015 23:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ajutor :) |
|
|
|
Salut, sunt incepator in acest domeniu...
Am incercat acum cateva zile sa fotografiez orion nebula.
Am folosit un Skywatcher Star Discovery 150 computerizat, un Nikon D3200 impreuna cu ocularul de 23mm cu o expunere de 1 min.
Nu inteleg de ce in centrul pozei a iesit destul de ok stelele si din ce in ce mai lungi spre margini...
Poate sa ma ajute cineva?
Multumesc
Descriere: |
|
Marime fisier: |
255.05 kb |
Vizualizat: |
de 6274 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 11 Mar 2015 00:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Dincolo de orice remarca referitoare la camp, as spune ca ti-a iesit o poza destul de reusita, la expunerea de 1min
Cel mai probabil campul este deformat/curbat de insusi ocularul folosit.
Nu ai precizat focala telescopului, ori metoda efectiva pe care ai folosit-o pt realizarea fotografiei (a fost proiectie prin ocular, sau proiectie afocala...), insa in mod cert ti-ar fi iesit mult mai ok daca conectai camera foto direct in focarul telescopului
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
Andrei Adochitei Membru

|
Trimis: 11 Mar 2015 00:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cred ca ai dreptate...e din cauza ocularului.
Am facut proiectie prin ocular cu telescop 150/750
Am mai incercat odata fara ocular, doar cu lentila 2x barlow numai ca mareste prea tare, nu imi iese toata nebuloasa in poza, am desfiletat lentila de la barlow ca sa am puterea de marire mai mica dar nu am mai reusit sa fac focus...focuserul de la telescop a ajuns la maxim... asa ca am cumparat un adaptor de proiectie, am folosit doar acel capat mic care intra in focuser ( mai scurt decat 2x barlow ) dar tot deageaba, nu am reusit sa ajung la focus, si atunci am incercat cu ocularul de 23 mm, am ajuns la marirea dorita dar iata problema cu distorsonarea pozei...
Oare exista ceva ce pot face?
Multumesc pentru ajutor.
|
|
Sus |
|
 |
iqarmy Membru

Data inscrierii: 25 Apr 2014 Mesaje: 62
|
Trimis: 11 Mar 2015 01:21 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Ce ai tu acolo e o abertie de coma, care o poti corecta cu un coma corrector; spre exemplu:
http://skywatcher.ro/Baader/corector_coma.htm
Problema este ca, nu stiu daca focuserul tau accepta 2" caz in care probabil treuie inlocuit focuserul cu unul corespunzator.
Mai ramane problema focalizarii. Aici din pacate nu cred ca vei ajunge in focus decat cu barlow la camere foto.O varianta ar fi sa ridici oglinda principala in tub ca sa poti compensa pt distanta la planul focal al camerei. Sigur asta inseamna vei ajunge cu greu/deloc in focus vziual dar din pacate asta este compromisul la un f/5.
Alta ar fi sa iei un focuser scurt de tot, daca tot trebuie de 2" si sa incerci asa.
_________________ Skywatcher - 10" F/4 newtoinan reflector, 9x50 right angle finder
Skywatcher - 80/400 guiding scope, ASI120MM guider/planetary camera
Celestron - Astromaster 5" F/5 newtoinan reflector
NEQ6 Synscan Pro, NexstarGT ALT-AZ
Canon 450Da, Nikon d3100 |
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 11 Mar 2015 02:06 Download mesaj |
|
|
|
Daca asta e telescopul, atunci, in cazul in care partea terminala a focuserului nu prezinta filet M42x0.75 (T2), iar capatul inferior al cursei lui nu este suficient pentru atingerea focarului cu senzorul camerei (barlow-ul iti ingusteaza mult campul, intuneca imaginea si lungeste timpul de expunere), nu-ti ramane decat sa incerci ori un alt focuser mai low profile, ori sa modifici pozitia in care este montata oglinda primara (ceea ce nu-ti recomand neaparat, daca nu ai mai facut asa ceva, sau nu ai experienta cat de cat cu partea de optica si mecanica de instrumente optice), sau sa iei un corector de coma care costa cat doua telescoape din-astea si care oricum nu se potriveste pe standardul de diametru al focuserului... glumesc desigur, insa optiunea cea mai buna in mod cert nu implica utilizarea nici a ocularului, nici a barlow-ului; la urma urmei, se lauda ca este primara parabolica, deci ar trebui sa arate oricum mai bine o imagine obtinuta in focar decat una prin ocular.
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
Andrei Adochitei Membru

|
Trimis: 11 Mar 2015 09:44 Download mesaj |
|
|
|
Wow, nu am observat ca am filet la focuser! Am sa vad daca pot ajunge la focus doar cu inelul T2 si camera...daca nu cred ca un alt focuser ar fi alegerea mai buna...nu cred ca voi muta oglinda...
Va multumesc, mi-ati fost de un mare ajutor!
Am sa mai postez rezultatele urmatoare.
|
|
Sus |
|
 |
Andrei Adochitei Membru

|
Trimis: 17 Mar 2015 23:23 Download mesaj |
|
|
|
Salut din nou.
Am incercat direct telescopul la focuser numai cu inelul T2 dar degeaba, tot nu ajunge la focus, optiunea cea mai ieftina ar ramane sa ridic putin oglinda principala mi-a spus Andrei de la Astrovest, de unde am si cumparat telescopul. Dar chiar daca fac asta tot nu rezolva problema cu coma de la stelutele din poza... mi-a spus ca imi trebuie neaparat si un corector de coma...credeam ca numai de la adaptorun prin proiecti si ocular patesc treaba asta...voi toti care faceti astrofoto si folositi un F5 aveti corector de coma? :S
Multumesc
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9764
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Mar 2015 08:50 Download mesaj |
|
|
|
Este normal ca un newtonian F5 să prezinte coma. Ai nevoie de un corector de coma, n-ai încotro. Probabil vei avea nevoie și de o roată de filtre, OAG sau lunetă de ghidaj cu cameră separată și alte accesorii, din ce în ce mai multe și mai scumpe. Dacă ești hotărât și dispus să investești și ceva bănuți într-un setup decent (poți achiziționa liniștit și piese SH) vei obține rezultate corespunzătoare, însă trebuie foarte multă răbdare și multă muncă, în special la prelucrare. Succes!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Andrei Adochitei Membru

|
|
Sus |
|
 |
Andrei Adochitei Membru

|
Trimis: 22 Mar 2015 12:05 Download mesaj |
|
|
|
Inca o intrebare as avea.
La setarile din programul DeepSkyStacker am incercat optiunea 2x drizzle si mi-a dat eroarea out of memory mentionez ca am un i5 cu 8gb ram si hard SSD, am zis ca poate nu am ram suficient si am rugat un coleg care are 16 GB ram si aceiasi eroare si la el! Este vreo alta setare ceva pentru a putea folosi acea optiune?
Multumesc
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
Andrei Bacila Membru

Data inscrierii: 10 Noi 2014 Mesaje: 82
|
Trimis: 22 Mar 2015 16:38 Download mesaj |
|
|
|
Si eu m-am lovit de problema cu out of memory in DSS cand incercam sa fac stack cu drizzle si Custom Rectangle m-a ajutat.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|