Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2809
|
Trimis: 20 Sep 2014 18:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cocoon Nebula |
|
|
|
Salut!
Aseara am incercat noul meu filtru IDAS LPS D1 2"( mi-a venit in 3 zile de la TS-Germany). Tinta- Cocoon nebula, la prima captura. Vremea nu a fost chiar grozava din cauza cetii, dar pozand la zenit am sperat sa-i minimizez efectele. Din pacate pe la ora 3 s-a innorat. Am strans doar 16 cadre de 12 min. ISO 400. Ma gandeam sa mai strang niste cadre in alta seara, dar n-am avut rabdare si am procesat ce-am avut.
Despre filtru -numai bine. Cu WB pe AWB culorile in histograma erau aproape perfect aliniate(rosul putin evidentiat). In plus nu am pierdut din albastru, asa cum face Astronomik CLS.
-Newton SW 150/750PDS, Canon 1100D(full spectrum). captura cu Backyard EOS 3.0. Procesare- DSS, PS.
*Am observat ca inelele intunecate din jurul stelelor apar inca din faza raw. De ce oare?
-Sper sa incerc aceasta tinta si cu fitru Ha( 12nm Astronomik).
Cer senin!
Marius
Descriere: |
|
Marime fisier: |
833.77 kb |
Vizualizat: |
de 6544 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 20 Sep 2014 23:16 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Cocoon Nebula |
|
|
|
dmtr69 a scris: | Salut!
Aseara am incercat noul meu filtru IDAS LPS D1 2"( mi-a venit in 3 zile de la TS-Germany). Tinta- Cocoon nebula, la prima captura. Vremea nu a fost chiar grozava din cauza cetii, dar pozand la zenit am sperat sa-i minimizez efectele. Din pacate pe la ora 3 s-a innorat. Am strans doar 16 cadre de 12 min. ISO 400. Ma gandeam sa mai strang niste cadre in alta seara, dar n-am avut rabdare si am procesat ce-am avut.
Despre filtru -numai bine. Cu WB pe AWB culorile in histograma erau aproape perfect aliniate(rosul putin evidentiat). In plus nu am pierdut din albastru, asa cum face Astronomik CLS.
-Newton SW 150/750PDS, Canon 1100D(full spectrum). captura cu Backyard EOS 3.0. Procesare- DSS, PS.
*Am observat ca inelele intunecate din jurul stelelor apar inca din faza raw. De ce oare?
-Sper sa incerc aceasta tinta si cu fitru Ha( 12nm Astronomik).
Cer senin!
Marius |
Cred ca din cauza cetii, in rest buna treaba!
_________________ http://sabinfota.ro |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 21 Sep 2014 04:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Sau poate de la filtru ... dar tot arata foarte bine
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 21 Sep 2014 10:18 Download mesaj |
|
|
|
Hmm. Posibil sa fie din filtru. Dar am observat si alta data acest efect si cred ca era tot timpul prezent, doar ca anumite filtre il evidentiaza mai bine. In special cele anti LP care permit in consecinta si cresterea expunerii. Am verificat din nou in poze facute cu Astronomik CLS si Baader Semi-apo. Efectul este mai evident la stelele de stralucire medie(in cadrele raw). Dupa strech inelele sunt foarte vizibile- devin colorate functie de stea. Cauzele la care m-am gandit:
-filtrele (externe si interne). Am scos filtrele interne (l-am facut full spectrum)-> ring-efectul a ramas
-corectoarele MPCC(tip vechi) la newton si FR/FF la ED-> inelele le-am vazut le capturi facute cu ambele
-Camera insasi(senzorul si procesorul)
-o focalizare imperfecta( chiar daca o fac cu masca Bahtinov)
-ceata( asa cum zice Sabin)
**Poza crop din cadru raw facut cu Baader Semi-apo( ED80 cu FR/FF).
|
34.95 kb |
de 6397 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 21 Sep 2014 10:28 Download mesaj |
|
|
|
Marius, uite aici: http://www.wvi.com/~rberry/imageprocessing...p_dslr.htm am gasit ceva explicatii:
"...Because the camera has to interpolate pixels, the resulting picture is somewhat fuzzy. To offset this fuzziness, Canon applies an unsharp mask -- but you can see that it has produced dark rings around the brighter stars."
Intra in meniul camerei si seteaza o valoare mica la sharpening.
si mai una:
guatitamasluz wrote:
I took pictures in RAW.
Then the issue is with the piece of software you used to develop RAW files.
Yes, I had long exposure noise reduction on.
This doesn't matter.
in-camera sharpening is at the custom setting 3.
This also doesn't matter, unless you are using Canon's RAW software which obeys internal camera settings. Even in this case just turn sharpening down and the problem will be gone. Or use some kind of sharpening which doesn't cause as obvious ringing effects (sorry, don't have anything specific in mind).
So, while you are doing nightphotography, do you switch off any in camera sharpening settings?
In-camera sharpening doesn't have any effect on RAW files, except that it records the sharpening value that you have set in the camera. Then the RAW developing software may or may not read and use this value. In any case, turning sharpening down in your RAW developer will solve your problem.
I applied long exposure noise reduction to wash out possible hot pixels and it really worked on my 30D. Never had this black halo issue on it But okay, never took pictures at ISO 6400 anyway.
Long exposure noise reduction is a red herring. It has nothing to do with your issue.
Kind regards,
_________________ http://sabinfota.ro |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 21 Sep 2014 10:43 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | **Poza crop din cadru raw |
Ala nu e crop dintr-un cadru raw, fiind deja demozaicat color Nu poti pune un fisier RAW efectiv undeva ? Nu prea vad cum poate sa apara in RAW acel inel mai inchis, pare artefact de la sharpen cum zice sabin mai sus. Iar filtrul nu cred sa introduca reflexii la asa stele, eu am avut la DSLR LPS-P2 (versiunea anterioara) si am vazut reflexii - aratau altfel oricum - doar la stele de mag 4-5 (ex: Pleiade), si nici acolo nu-s convins ca erau de la filtru.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 21 Sep 2014 13:13 Download mesaj |
|
|
|
@cmatei
Mutumesc pentru sfaturi si pentru link. Intra-adevar la Picture style era pe standard(claritate nivel 3)- acum l-am modificat pe neutru. Canon Digital Photo Professional cred ca aplica setarile camerei la conversia in tiff dar si la vizualizarea directa a fisierului cr2.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 21 Sep 2014 21:05 Download mesaj |
|
|
|
Am deschis RAW-ul in Iris, in Photoshop Camrea Raw, in RawTherapy.
Ceva halou colorat este, dar nici urma de ring mai inchis peste halou.
Am incercat mai multe moduri de debayer, apareau niste artefacte specifice, dar nu ringing.
Inclusiv, sharpening ... nimic evident ... dar ... i-am dat sharpening (UnsharpMask) la maxim, cu radius 1, din RawTherapy si uite ce a iesit.
Exact efectul de care a pomenit Sabin.
Daca faci conversia din programul de la Canon, pune sharpening-ul la 0, impreuna cu tot restul de artificii.
Sau deschide RAW-ul direct intr-un program de astrofoto care nu-ti strecoara "imbunatatiri" de care nici nu-ti dai seama pana nu faci stretch.
|
99.31 kb |
de 6283 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 22 Sep 2014 08:23 Download mesaj |
|
|
|
Fratilor, MULTUMESC MULT ca mi-ati deschis ochii. De 1,5 ani foloseam Picture Style standard, atat cu camera 1100d noua cat si cu un Canon 400D, si apoi batch conversion in TIFF cu Canon DPP. Mi-am distrus pozele din fasa. Doar la vechiul/raposatul Canon 1100d folosisem picture style neutru, dar am devenit mai idiot cu trecerea timpului Nici nu am avut idee de efectul ringing introdus de aceasta setare.
Acum e timpul pentru reprocesari
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 22 Sep 2014 21:27 Download mesaj |
|
|
|
Doua reprocesari dupa setarea picture style neutru(unsharp mask off): una din fisierele cr2 cu strech initial din camera(asa cum se vede la captura si in BYEOS sau DPP) si una din fisierele raw in forma liniara(cum se vede in PI)- aceasta din urma cam pierde albastrul. Nu mai am problema cu inelele intunecate.
|
946.63 kb |
de 6173 ori |

|
|
856.65 kb |
de 6173 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Seghedin Mihai Membru

Data inscrierii: 20 Oct 2007 Mesaje: 32
|
Trimis: 14 Oct 2015 08:14 Download mesaj |
|
|
|
Va recomand sa folositi profilul de culoare Technicolor Cinestyle pentru a putea stoarce din senzorul camerei si ultima picatura de dynamic range. Desigur cu sharpening-ul si contrastul (din meniul camerei) setate complet la minim.
Se poate downloada de aici:
http://www.technicolor.com/en/solutions-services/cinestyle
Trebuie apoi de incarcat in camera cu softul camerei ce se instaleaza pe calculator. Gasiti pe google detalii despre cum puteti realiza asta, nu este dificil deloc.
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 14 Oct 2015 09:15 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult. Am sa-l incerc. Eu folosesc de atunci conversia cr2-fit din PI.
|
|
Sus |
|
 |
Seghedin Mihai Membru

Data inscrierii: 20 Oct 2007 Mesaje: 32
|
Trimis: 14 Oct 2015 09:38 Download mesaj |
|
|
|
Indiferent ce folositi este bine sa aveti acest profil de culoare prezent in camera deoarece expunerea o realizati mereu in baza unui profil de culoare, chiar daca realizati poze RAW, iar acest profil de culoare este proiectat special pentru a extrage cat mai mult dynamic range din senzor.
|
|
Sus |
|
 |
|