Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna0010%2B0011%2B0012%2B0013_09-11-29.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236326
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Nebuloasa Orion si parte din constelatie

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Andrei Bacila
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Noi 2014

MesajTrimis: 27 Noi 2014 10:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Nebuloasa Orion si parte din constelatie
Raspunde cu citat (quote)

Salutari,

Am achizitionat o montura EQ5 motorizata pentru ca vroiam sa ma apuc de astrofotografie (cred ca verbul ar trebui sa fie la prezent Razz ). Pentru ca nu am inca telescop, contactele mele cu astrofotografia se vor limita pentru moment la folosirea DSLR-ului si a obiectivelor din dotare. Asa ca luni am iesit la o prima proba a monturi undeva pe langa Timisoara (zona aleasa s-a dovedit a nu fi una foarte buna pentru ca poluarea luminoasa era destul de mare). Mai jos e ce am reusit sa scot din sesiunea asta. Am folosit un Canon 500D impreuna cu un Tamron SP 90mm f/2.8 Di Macro (am avut o incercare si cu Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 la 270mm insa acolo focalizarea a fost si mai proasta).

Imi dau seama ca focalizarea nu e prea buna; am focalizat vizual, prin live view cu magnificatie 10x. Pentru editare am facut stack in DSS si apoi editare si crop in PS6. Fiind prima poza de pe o montura ecuatoriala, respectiv prima mea aliniere polara, sunt destul de multumit de ce a iesit (exceptand focusul). O chestie care ma deranjeaza putin e acel halo albastrui din jurul stelelor. Asta e datorita focusului sau conditiilor atmosferice?

Fiind primul pas in astrofoto, orice sfat e bine venit....

Mersi,
Andrei

Orion Nebula resize.jpg
 Descriere:
90mm@f3.5, ISO400
12 x subs@120", 7 x darks, 15 x bias
 Marime fisier:  634.44 kb
 Vizualizat:  de 7619 ori

Orion Nebula resize.jpg

Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 27 Noi 2014 10:32 Download mesaj
Titlul subiectului: Re:

Nu-ti face probleme, e celebra "dunga mov" Very Happy caracteristica opticii folosite. Dar nu-i grava, o poti corecta in post-procesare, cu niste masti, lucrezi pe canale, si iese la "spalat".

Mi se pare fain ca ai reusit sa surprinzi atat Flame nebula cat si ic434 cu capul de cal in acelasi cadru cadru cu M42, M43 si ngc1977 ("running man" nebula) - ceea ce ma face sa cred ca ai avut cer destul de bun acolo. Cate secunde ai expus si cate cadre?

Pentru obiectivele foto asta ar fi una din cele mai eficiente metode de focalizare, fara folosirea vreunei masti dedicate.
Ca sa scapi de stelele arse si ca sa apara mai punctiforme, poti face expuneri multiple, cu timpi variati (progresiv mai mari/mici) si sa le suprapui cu masca in PS - un fel de HDR - in felul asta va mai disparea si din senzatia de defocalizare a imaginii finale. In caz extrem, poti lucra B/W ca sa obtii maxim de detaliu si sa mapezi culorile ulterior.

Spor si cer senin!

Sus
Andrei Bacila
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Noi 2014 10:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi pentru sfaturi Smile

Pentru "light"-uri am avut 15 cadre expuse la 2 minute (DSS a folosit 12); am mai folosit 7 cadre dark si 15 bias.

La expunerile ce le-am incercat la 270mm am expus atat pentru partea cu nebuloasa cat si pentru zona ei centrala urmand sa le combin in PS, insa cand am ajuns acasa nu imi placea deloc focusarea asa ca nu mi-am mai batut capul cu ele.

La cadrul asta, dupa stacking si dupa "intinderea" histogramei, mi-a iesit centrul cam supraexpus. Asa ca am mai luat inca o data acelasi cadru, l-am pus pe un layer nou si am lucrat doar la centru apoi, asa cum ai spus si tu, le-am suprapus cu o masca. Ar mai fi mers poate imbunatatit putin cu inca un layer, lucrat pe bucata care inca e suprexpusa. Sunt convins ca mai am de invatat o gramada de tehnici dedicate pentru posteditare astrofoto Smile
Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 27 Noi 2014 21:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumoasa poza! Bravo! Se vede ca nu esti incepator.
Sus
sabin fota
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008

Motto: Nihil Sine Deo

MesajTrimis: 27 Noi 2014 23:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Las' că ești pe drumul care trebuie Smile
Spor!

Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2008

MesajTrimis: 04 Dec 2014 11:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pt imagine.

Eu cand vad asa ceva-- (12 x subs@120", 7 x darks, 15 x bias) -- nu cred ca e de incepatori Smile
Sus
Andrei Bacila
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2014 09:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi de aprecieri Smile

Nu pot spune ca sunt altfel decat incepator cand poza de mai sus e prima facuta de pe o montura. Doar ca inainte sa ma apuc de asta am citit cate ceva. Cum ziceam mai sus, am de invatat foarte multe chestii in domeniul asta. Acum 2 zile am cerut o licenta trial de la cei cu PixInsight si in prezent ma joc cu "programelul" asta, sa vad ce pot scoate in plus din datele ce le am achizitionate. Ce am invatat pana acum, e ca are o curba de invatare destul de abrupta Razz
Sus
Andrei Bacila
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Dec 2014 10:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai jos e o incercare de editare in PixInsight (dupa stacking in DSS). E achizitia cu obiectivul Tamron 18-270mm f/3.5-6.3, la distanta focala de 260mm, insa aici, din punctul meu de vedere, am facut 2 mari greseli:
- am lasat ISO mare, la 6400, fiind obisnuit sa fac poze de pe trepied, unde aveam nevoie de ISO cat mai mare ca sa minimizez timpul de expunere.
- am lasat oviectivul deschis maxim, la f6.3, si banuiesc ca din cauza asta am stelele din margineile cadrului alungite.

Pe langa nemultumirea ce o am vis-a-vis de focus (unde acum nu mai pot face nimic Smile ), ma mai deranjeaza si zgomotul. Probabil ca m-ar fi ajutat mai multe light-uri.

20141124 Orion Nebula (270mm_ISO6400_f6.3_12x30sec) resize.jpg
 Descriere:
270mm @ f6.3, ISO6400
12 x subs@30", 11 x darks, 15 x bias
 Marime fisier:  982.64 kb
 Vizualizat:  de 7275 ori

20141124 Orion Nebula (270mm_ISO6400_f6.3_12x30sec) resize.jpg

Sus
sabin fota
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008

Motto: Nihil Sine Deo

MesajTrimis: 05 Dec 2014 10:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Andrei Bacila a scris:
Mersi de aprecieri Smile

Nu pot spune ca sunt altfel decat incepator cand poza de mai sus e prima facuta de pe o montura. Doar ca inainte sa ma apuc de asta am citit cate ceva. Cum ziceam mai sus, am de invatat foarte multe chestii in domeniul asta. Acum 2 zile am cerut o licenta trial de la cei cu PixInsight si in prezent ma joc cu "programelul" asta, sa vad ce pot scoate in plus din datele ce le am achizitionate. Ce am invatat pana acum, e ca are o curba de invatare destul de abrupta Razz

Eu zic sa pui bani de-o parte si sa iei o licenta pentru ca "programelul" este ABSOLUT NECESAR daca vrei astroforografie. Nu o sa regreti nici macar 1 cent, ba eu cred ca la cate stie sa faca este prea ieftin daca ma gandesc la alte "programele". Documentatie si tutoriale cat cuprinde, te inscrii pe forum la ei si numai sa ai timp pentru citit si experimentat, plus ca este o platforma in dezvoltare care adauga module noi apropae in fiecare luna.

PS cele de mai sus nu au fost o reclama Smile. Pur si simplu asta cred eu despre PixInsight!

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 05 Dec 2014 11:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitări! Dacă nu ai instrument, suntem câțiva prin Timișoara și te putem ajuta să faci rost de unul, împrumut, să-l cumperi de nou, second sau chiar să ți-l faci singur. Știm și locurile bune pentru asta în apropierea orașului. Smile

Dacă mai apare vreme bună (aseară a ieșit un pic Luna dintre nori, dar este mare de-acum) înainte de Crăciun sunt dispus să probăm luneta RFT de 110 F/5.5 (Lady Black) care ar fi potrivită pentru DSO. Vizual se comportă destul de bine cu oculare de calitate și sunt curios ce se "vede" prin DSLR, eu nu am unul și nici nu mă ocup cu astrofoto, post-procesarea mi se pare partea cea mai grea.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Andrei Bacila
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2014 13:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi Smile

Am in plan sa imi iau si un instrument, dar nu am hotarat inca bugetul... si inca studiez optiunile. Cat despre iesire, sunt interesat de orice iesire, am doar de invatat Wink ... doar vreme faina sa fie
Sus
Andrei Bacila
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2015 12:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

La multi ani colegi astronomi! Smile

Mai jos e o alta captura facuta la M42, de data asta o compozitie din capturi cu diversi timpi de expunere: 24x60s+12x30s+8x15s+8x8s. Capturile le-am facut prin obiectivul de 90mm la ISO800, f4.0. Am facut stacking in DSS cu 2x Drizzle, si apoi crop. Editatrea a fost facuta cu PixInsight si ultimele detalii in Lightroom.

Cer senin,
Andrei

M42_M43__2014.12.23__90mm_ISO800_f4.0_24x60s+12x30s+8x15s+8x8s__resize.jpg
 Descriere:
subs: 24x60s+12x30s+8x15s+8x8s @ ISO800, f4.0
25 x darks, 40 x bias
 Marime fisier:  401.32 kb
 Vizualizat:  de 6944 ori

M42_M43__2014.12.23__90mm_ISO800_f4.0_24x60s+12x30s+8x15s+8x8s__resize.jpg

Sus
dmtr69
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011

MesajTrimis: 05 Ian 2015 19:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

La multi ani! Frumoasa poza!
Ai facut drizzle la capturi wide field cu DSLR?! Nu sunt multi megapixeli si asa? Ai facut dithering in timpul capturii? Daca nu exista diferente intre cadre(stelele sa nu fie in aceeasi pozitie) atunci drizzle nu are efect.
Sus
Andrei Bacila
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Ian 2015 20:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Motivul procesarii cu drizzle e că, chiar dacă dslr-ul îmi da mulți megapixeli, cu obiectivul folosit de mine (focală de 90mm pe senzor APS-C), nebuloasa nu îmi "umple" suficient de mult cadrul. Despre dithering am citit puțin pe net cum ca diverse programele fac asta automat, comandând montura sa se miste între expuneri (intr-un mod optim). Prea mult nu am aprofundat subiectul întrucât eu am făcut asta manual mișcând montura între expuneri.

Acum ma întreb, are sens sa fac asta manual (am un câștig real in rezoluție) sau e o pierdere de timp?
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 05 Ian 2015 23:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca sa castigi ceva cu drizzle, trebuie ca imaginile sa fie undersampled (dupa criteriul Nyquist, rezolutia sa fie mai mica decat seeing/2), SI sa misti intre cadre in asa fel incat sa poti folosi informatie din fiecare "subpixel". Teoretic, la 270mm focala pe DSLR ai undersampling (3-4 arcsec/pixel), deci ai castiga. Practic, trebuie tinut cont ca ai acolo si matricea bayer si informatia spatiala e de fapt interpolata. Mai sunt si defectele obiectivelor care nu-s facute pentru astro, dar asta e poate mai putin important (?).

Aici e o poza de-a mea cu drizzle, la 2 arcsec/pixel dar cu un instrument astronomic si cu camera mono. Rezultatul drizzle poate fi destul de spectaculos.

Cred ca trebuie sa incerci si sa compari, dupa cifre esti pe-acolo pe unde drizzle ar putea da rezultate. Dar trebuie sa focalizezi perfect (aici nu pare chiar perfect, dar ar putea fi si de la procesare), altfel discutia nu are foarte mult sens.

Daca vrei un sfat mai pragmatic, pentru 12 x 2' cu drizzle sau fara drizzle e un subiect pur academic. Eu mi-as vedea de procesare in locul tau, e mult mai importanta, si as lasa problema asta pe mai tarziu.

Spor!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum