Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236127 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2871 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: SergioMaq |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5980
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Aug 2025 09:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
O poveste aproape fantastica Inca din cursul serii eram hotarat sa ies la o plimbare astrala cu luneta mica acromata de 45 f11 si pentru ca Delfinul se afla in zona mea de vizibilitate dupa orele 11 seara, mi-am propus sa vad daca o pot separa pe Gamma Del cu piticania. Ar trebui sa pot ...
Conditiile au fost bune si spre mirarea mea transparenta semnificativ mai buna fata de serile anterioare. M-am centrat cu ocularul cautator in care Gamma parea ca stea singulara apoi am urcat la 55x cu ocularul de 9mm. Doua varfuri de ac distincte cu spatiu negru intre ele, unul de culoare galben pur fara virare spre oranj, al doilea alb sidefiu pe un fundal in care turbulenta parca nu fusese inca inventata, o imagine straniu de frumoasa. Am urcat apoi la 99x cu ocularul de 5mm dar parca imaginea nu mi-a mai placut la fel de mult, stelele pareau prea cracanate si luminozitatea lor era ceva mai palida.
Am trecut din nou la ocularul cautator si m-am indreptat spre coada delfinului unde de regula imi place sa admir puzderia de stelute care se afla intre Zeta si Beta Del. S-au vazut frumos dar palide toate. Am remarcat insa o stea la NV de Zeta Del care s-a dovedit a fi SAO106250 cu m8.1 si mult mai la vest inca una, SAO106208 cu m8.2. Despre steluta mea de referinta SAO106264 cu m8.7 pentru (2)Pallas nici vorba ...
M-am centrat pe Zeta Del, am urcat la 55x si abia acum steluta de referinta a devenit vizibila, la inceput cu vedere periferica apoi la limita vederii directe. Am plecat spre vest catre SAO 106208 pe care am gasit-o singura, nimic in zona ei dar bine vizibila cu vedere directa. Am urcat iar la 99x si spre uimirea mea putin mai la est si usor mai sus a aparut o fantoma, evident doar cu vedere periferica. Nu era nimeni altul decat (2)Pallas, pozitia corespundea perfect cu schita generata de soft. Le-am plimbat apoi prin camp stanga/dreapta sa vad daca nu mi s-a parut. Fantoma era mereu acolo dar daca ma uitam direct la ea disparea instantaneu. Mi se pare incredibil ca am ajuns la m9.4 cu piticania dar in acelasi timp sunt foarte sigur pe ceea ce am vazut, parca imi vine sa o botez "Grond cel mic"
Stiu ca am promis ca nu voi mai posta schite dar asta de aseara se potriveste atat de bine cu ce am vazut incat imi dispare orice retinere ... panarama mea de soft rudimentar si-a facut treaba cu brio.
Sigur nu pot estima exact minutele de arc dintre stele dar sunt foarte sensibil la geometria imaginii si de data asta corespondenta a fost perfecta.
Colegul auriga a calculat o eroare de 23 minute de arc pe softul stellarium iar eu aseara am avut un camp vizual de 27 minute de arc la 99x, deci o eroare de marimea asta este aproape cat un camp vizual, deci exclus...
Descriere: |
|
Marime fisier: |
18.79 kb |
Vizualizat: |
de 430 ori |

|
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9599
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 10 Aug 2025 16:50 Download mesaj |
|
|
|
Foarte interesant raportul, Silviu, multumesc si mai vreau, mi-a facut placere deosebita sa-l citesc.
Mie mi se pare absolut credibila magnitudinea de 9,4 atinsa de luneta ta de 45mm. Numai cerul Bucurestilor este cauza, pe un cer mai bun cred ca va ajunge si mai adanc.
Am ''in lucru'' o luneta cu obiectiv D=45mm F/11 ca al tau si pe care l-am primit de la tine. Sunt in curs de modificare a unei lunete Herkules 50x600mm, de la Bresser, care se dovedeste a fi de fapt o luneta 42x600mm, din cauza unei buze aflate in celula obiectivului, in spatele acestuia. Nu are nici un rost buza aceea decat sa strice luneta sa nu mai fie una de 50mm.
Prietenul Zoli mi-a confectionat un inel adaptor cu care pot refolosi celula lui ... Herkules.
''M-am agatat'' insa la port-ocular. Focuserul este din plastic, pe standard 0,96'' si trebuie sa-l tunez, nu sunt multumit de ''calitatea lui germana'' produsa in RPC.
Cred ca nu trebuie sa explic de ce dar numele de ''Grond cel mic'' mi se pare superb !
Ca sa dau idei colegilor... Am mai scris despre apertura extra-axiala cu diametru de 52mm a lui ''Grond''. Aceasta formeaza un telescop foarte apropiat de perfectiune cu parametrii D= 52mm F/ 23. Am denumit aceasta configuratie TEANO 52x1200mm.
Dar si newtonianul de 148mm are apertura extra-axiala de 45mm care formeaza un TEANO 45x750mm adica F/ 16,7.
Sunt extrem de curios daca voi reusi performanta lui ''Grond cel mic'' si sa vad Pallas cu vreunul dintre TEANO = Telescop Extra Axial Non Obstructionat.
Ce pot sa spun cu certitudine este ca din lecturile mele flamarioane, asteroizii luminosi nu au fost inclusi in lista de obiecte accesibile lunetei scolare D=43mm, propusa de Flammarion si comercializata de Trambouze.
Atasez poza lui TEANO 52mm.
Cer senin, Mircea
|
850.16 kb |
de 366 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3150
|
Trimis: 12 Aug 2025 07:59 Download mesaj |
|
|
|
Zoth, ce inseamna un raport focal mare! Mareste muschii si unui obiectiv de 45mm ca Grond cel Mic
Asteptam si de la Mircea Pteancu vesti observationale cu TEANO 45mm f/16.7
Eu nu am mai facut recent observatii la asteroizi, dar am mai gasit unul prin listele mele de observatii mai vechi. Este vorba de Eunomia. L-am observat la Fundulea cu Albatrosul la puterea 31x pe 2 ianuarie anul asta.
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2136
|
Trimis: 12 Aug 2025 09:43 Download mesaj |
|
|
|
Doar o mica observatie, eroarea raportata de mine de 23' era specifica Stellarium-ului instalat de mine (depinzand de ultima data de cand am actualizat elementele orbitale).
Legat de asteroizi la ocular, avem o sansa sa observam un NEA mai precis pe 433 Eros la magnitudine 12.9 conform MPC (masurat de mine aseara la 12.6).
Apropos, felicitari dlui Pteancu pentru asteroidul (769584) Pteancu = 2015 QD19
|
86.38 kb |
de 223 ori |

|
Ultima modificare efectuata de catre auriga la 12 Aug 2025 10:57, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5980
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Aug 2025 09:55 Download mesaj |
|
|
|
tudor a scris: | ... ce inseamna un raport focal mare! |
E foarte posibil ca aici sa se ascunda o parte a explicatiei
Am insa o banuiala pe care va trebui sa o verific mai temeinic si ma gandesc ca si in acest caz secretul consta in capacitatea unui instrument de a gestiona lumina primita. Daca toata informatia este pusa in discul principal de difractie atunci randamentul lui va fi maxim, daca nu, acesta (randamentul) va scadea corespunzator. Am in plan sa achizitionez un RFT nu prea mare pentru a verifica aceasta ipoteza.
In ce priveste numele de botez sigur am exagerat cu Grond cel mic, am sa-i spun mai bine "Muc cel mic", mi se pare mai potrivit. Daca as iesi cu el la observatii pe langa alte telescoape serioase, cu siguranta toata lumea ar rade de el, asa cum radeau de Muc cel mic cand iesea pe strada. Putini sunt insa aceea care stiu ca el detine secretul smochinelor fermecate
Sunt la fel de curios de rezultatele experimentelor TEANO
Felicitari pentru observarea asteroidului Eunomia
Cer senin!
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9599
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Aug 2025 12:40 Download mesaj |
|
|
|
TEANO este un telescop aproape perfect deoarece fiind o portiune circulara dar extra-axiala a unui paraboloid, mosteneste ceva din coma nativa. Insa raportul F/D urias isi spune cuvantul si ajuta foarte mult la calitatea imaginii.
Deoarece oglinzile nu sunt inclinate fata de axa optica, astigmatism nu exista ... daca nu exista. Nu-i ca TCT-urile.
Chiar si telescopul lui Jose Sasian are oglinzi inclinate, un fel de newtonian ghebos si de aceea cea mai mare lupta se da pentru eliminarea astigmatismului caracteristic tuturor herschelienelor.
https://spider.seds.org/scopes/dstevick/unobnewt.html
TEANO nu are nevoie de asa ceva, niste vitamine pentru cresterea in apertura ar fi insa utile.
auriga/ Lucian Hudin
Multumesc, numai ce am aflat si eu. Asteroidul acesta ''al meu'' as vrea sa-l vad eu dar Armand imi spune ca e pe la magnitudinea 23.
Felicitari pentru observarea lui Eros, asteroid celebru !
Virgil Scurtu, Domnul sa-l odihneasca, a reusit sa-l observe pe Eros fotografic si, de bucurie, l-a sunat pe directorul Observatorului Academiei ( cred ca era Dramba) noaptea pe la 3. Nu stim daca don director s-a bucurat, eu cred ca nu. Dumnealui a condus junta care l-a eliminat pe Calin Popovici, a distrus echipa de Astrofizica si a anulat proiectul observatorului cu reflector de un metru de la Malul Surpat. Deci ma indoiesc ca il interesau observatiile si telescoapele.
In ultimele doua seri am fost concentrat pe variabile, nu am observat asteroizi. Mea culpa !
Cer senin, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|