Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Messier_13_mic.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 238564
Numar de utilizatori inregistrati: 2913
Cel mai nou utilizator inregistrat: Tiberiu Savin
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ce am vazut aseara! (II)

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 44, 45, 46
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 29 Dec 2025 08:38 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Nu am mai raportat demult aici însă înainte de Crăciun am observat din balcon cu luneta Lady Black 110x610mm făcută de Zoth pe noua montură piston cu furcă inversată. Vremea a fost mereu închisă sau cețoasă seara, chiar dacă din hărțile meteo arăta senin la altitudine. Subiectele serii au fost planeta Jupiter cu cei patru sateliți, două benzi de nori vizibile constant și idei de zone întunecate spre poli. În a doua seară am observat Europa foarte aproape de planetă, era aproape lipită la începutul observațiilor iar mai târziu s-a îndepărtat. Desigur M42 care are o poziție favorabilă pentru balconul meu. Nebuloasa se vede foarte clar chiar și cu această apertură mai mică, condiția este să fie bună transparența, așadar am putut sesiza diferențe între cele două seri, în prima fiind mai clară dar seeing mai slab. Am mai observat Castor ca dublă. Am folosit două oculare: Lacerta ED 30mm pe 2" pe post de căutător și observații de câmp larg și Nagler Type 6 de 7mm pentru Jupiter și Trapez/M42. Am putut vedea stele până la mag. 10 dar nu și componentele E sau F din Trapez.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
David Marica
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Ian 2023

MesajTrimis: 30 Dec 2025 22:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Frumoase observații și interesante dle. Mircea și @erwin! Îmi place mult noua montură piston cu furcă inversată! Succes în continuare!
Dle. Mircea mă bucur că ați reușit să vedeți acele zone, X și V pe Lună. Chiar aștept să le văd și eu! Ieri din păcate nu le-am mai văzut...

Ieri, 29.12.2025, observații cu dobson 200/1220, ocular lacerta 25mm și zoom 8-24mm. Cer parțial noros, apoi cer acoperit de nori...
21:30-22:00

Jupiter și cei 4 luni galileeni
Se vedea foarte frumos și clar prin ocularul zoom, mai ales benzile și se vedeau și ceva pete gri pe o bandă, ca in stellarium. Chiar dacă erau deja nori când am ieșit, benzi multe și subțiri de înaltă altitudine, nu prea m-au deranjat. Noaptea trecută erau rafale puternice de vânt, datorită cărora nu mai era curent la iluminatul stradal! (Azi 30 dec ora 20:40, după 2-3 zile de întuneric, au fost reaprinse, din păcate).
Erau momente când era cețos de la nori, dar inca se vedeau detalii mai fine spre poli. Poate cu vreun ocular planetary de 5 sau 6mm aș fi văzut mai multe detalii, dar cam atât.
La 3 dimineața ar fi trebuit să văd pentru prima dată tranzitul lui Io, să văd și eu umbre pe Jupiter, dar din păcate a fost prognozat nori și chiar au fost. Dimineața ninsoare...

Luna - a fost absolut superbă în ocular. Cel mai fain obiect ceresc la ocular. De când n-am mai văzut-o așa cum trebuie prin telescop...
Merită de multe ori și observații mai simple, decât doar galaxii și obiecte de cer profund.
Am văzut multe, foarte multe cratere de înaltă rezoluție spre polul sud al Lunii, dar și mai spre Nord și mările lunare.
Pe alocuri munți și lanțuri muntoase, parcă în formă de inimă și multe umbre superbe. Asta da peisaj minunat. M-am îndrăgostit din nou de obiectele sistemului solar. 😅
Cratere pe care le-am recunoscut: Tycho, Copernicus, Plato, Erathostenes, lanțul muntos din Mare Ibrium, Reinhold și Lansberg, adânci și întunecoase... și multe alte cratere...
Formele de X și V nu cred că le-am văzut. Cred că odată pe lună se văd doar...
Cred că de la Andrei Ionescu am aflat de Luna Cognita, 3 volume de cărți/atlase excelente pe care trebuie să le studiez că
cândva. E un fel de enciclopedie, cu multe detalii, istorie, hărți foarte bune! Vă recomand să le studiați dacă doriți! 🌕📖📚

Ora 22, cerul acoperit total de nori. Luna se vedea prin ceață, valuri rapide, apoi total acoperit.
31 dec., în continuare nori, puțin viscol: https://youtu.be/UJlOpps_8nc?si=AHhInChkDiCJtwDj

31 decembrie seara, s-a curățit cât de cât de nori... Multe valuri rapide, uneori nori care acopereau tot cerul și încurcau mult.
Între 20:20 și 22:00 am făcut observații din grădină, într-un peisaj frumos de iarnă, zăpadă și constelațiile de iarnă pe cer:
Saturn - prin Lacerta de 25mm, un glob mic și inelul in linie. Se vedea încețoșat și nu aveam la îndemână ocularul zoom. Apoi un nor l-a acoperit...
M42 foarte frumoasă, chiar și cu Luna pe cer. Ledurile stradale oprite probabil au ajutat puțin, nu mai bătea lumina în telescop . Zona trapezului, o nebulozitate luminoasă. În centru erau cele și patru stelute mici și trei 3 mai luminoase în stânga, in rest forma întunecată de liliac, fără alte detalii din cauza Lunii...

Jupiter - 2 benzi ecuatoriale și cei 4 sateliți galileeni prin ocularul de 25mm. Ceva mici turbulențe semnalate. Cu ocularul zoom 8mm s-a văzut mai bine planeta, benzile și slab polii, dar se vedea turbulentă destul de evidentă. Cerul s-a acoperit de nori ulterior. Foarte multi trecători, dar care acoperă mare parte din cer, din păcate.
La 21:00 am strâns totul, era frig în jur de -5° și mulți nori. La 20:40 au revenit becurile stradale din păcate și mașini de deszăpezire pentru un strat mic.... Stele variabile iarăși n-am observat cu acești nori și cerul puternic luminat de Lună!
Acum când scriu s-a mai înseninat, dar cam cețos spre sud. Aura lunară e interesantă.

( p.s. - am uitat sa mentionez ca din 2026 o sa avem intalniri lunare la Cluj organizate de Stefan Pop Cot in colaborare cu Primaria Cluj-Napoca. Marti, 13 Ianuarie 2026, ora 18:30, in Pavilionul Tinerilor, Parcul Feroviarilor va avea loc prima editie si daca sunteti prin zona, va asteptam cu drag. Participare libera. Proiectul sau locul acesta se va numi "Spatiul Cosmic", va fi o platforma deschisa cu intalniri lunare, discutii, proiecte si observatii noaptea prin telescop cu publicul etc. va las sa cititi mai multe din postarea lui Stefan: https://www.facebook.com/photo/?fbid=25893...4984238570)

Cer senin vă doresc și la mulți ani! Să ne revedem și în 2026 cu noi rapoarte diverse de observații! ✨
David

IMG_20251230_221240.jpg
 Descriere:
30.12.2025
 Marime fisier:  728.06 kb
 Vizualizat:  de 154 ori

IMG_20251230_221240.jpg

IMG_20251230_221046.jpg
 Descriere:
29.12.2025
 Marime fisier:  1.26 MB
 Vizualizat:  de 154 ori

IMG_20251230_221046.jpg

1767132027029_1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  310.42 kb
 Vizualizat:  de 131 ori

1767132027029_1.jpg

Binoclu Lacerta Explorer 10x50
Telescop Dobson 200/1220
Luneta Celestron 70AZ
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 31 Dec 2025 11:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

David

Felicitari pentru observatii, a trebuit sa te lupti cu frigul si cu vantul ca sa le faci dar din cele scrise de tine, a meritat cu varf si indesat !

Sunt foarte de acord cu tine, nu numai observatiile Deep Sky sunt observatii. Toate obiectele si fenomenele ceresti sunt interesante si e foarte bine ca observi o gama foarte variata.

Distractie placuta in ''Spatiul Cosmic'', promite sa fie ceva foarte interesant. Te rog sa ne povestesti cum merg lucrurile acolo. Tu deja ai experienta observationala, ajuta-l pe Stefan ca actiunea sa aiba succes cat mai mare. Sa faci ''propaganda'' printre colegi la facultate, de pilda. Si sa asisti un telescop la observatiile cu publicul, daca va fi nevoie, alt lucru foarte util.

E foarte buna ideea sa adaugi un ocular Planetary la trusa de oculare. Cel de 6mm ar fi recomandabil si dupa ce te vei familiariza cu el, poate si 5mm si, in final, 4mm.

An Nou Fericit sa ai, plin cu note mari la examene si cu multe si interesante observatii astronomice !

In seara de Marti 30 Decembrie 2025 am incheiat anul observational la ocularul telescopului Maksutov ETX 90x1250mm. Am folosit ocularul Lacerta UFF 25mm pentru 50x si ocularul zoom Svbony 10 - 30mm pentru mariri intre 42x si 125x. Conditii: pacla, uneori nori subtiri, Luna cat cuprinde.

Observatii:

- M42 nu prea spectaculos din cauza Lunii

- M43 s-a vazut slab dar a fost vizibila si steaua variabila din mijlocul ei

- In Trapez s-au vazut patru stele. Steaua B foarte slab luminoasa, este stea variabila cu eclipsa

- Am rezolvat Delta Ori fara probleme

- La Zeta Ori, dubla AB doar rezolvata si se vedea si companionul C, slab luminos

- Am rezolvat Sigma Ori ca tripla iar STF 761 de langa Sigma Ori/STF 762, s-a vazut tot ca tripla, cu toate stelele foarte slab luminoase

- In roiul deschis NGC 1981 am numarat 14 stele

- Am rezolvat Iota Ori ca tripla. Privind cu atentie, se zarea nebulozitate in jurul stelei= NGC 1980

- M47, roi rarefiat dar spectaculos la mariri mici. Roiul din vecinatate, NGC 2423 se vedea ca o ceata luminoasa gri, slab luminoasa dar in care licareau cinci, sase stele rezolvate

- In roiul Tau CMa / NGC 2362 am vazut sase stele la Vest de steaua principala si patru la Est, deci in total 11 stele.

- Am revazut HJ 3945/ Albireo de iarna, foarte frumoasa dubla

- Castor a fost rezolvata ca tripla iar la Delta Gem am dat chix

- M35 a fost reobservat, jefuit si el de stralucirea gloriei de catre Baba Luna

- M44 a fost prea mare pentru campul de 33 grade al zoomului la 42x = 47' / camp real

- Turbulenta s-a accentuat pe durata observatiei, Zeta Cnc a fost rezolvata doar ca dubla

- Am incheiat cu patrularea terminatorului selenar cu mariri de pana la 125x. Este adevarat ca Luna incurca tare la observatiile Deep Sky dar este un obiect natural care ofera privelisti telescopice fara egal.

Pentru ''culoare'', atasez o poza a micului Mak ETX. Poza e mai veche, placa de lemn a fost vopsita.

Adio anule observational 2025, ai fost un an bun cu mine, multumesc !

Astept cu sperante anul observational 2026, cer senin si pace tuturor, An Nou Fericit, Mircea

ETX90x1250mm.v2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  687.17 kb
 Vizualizat:  de 96 ori

ETX90x1250mm.v2.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 44, 45, 46

Download topic
Pagina 46 din 46

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact