Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M51_05_05_09.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239042
Numar de utilizatori inregistrati: 2916
Cel mai nou utilizator inregistrat: Laurentiu Cristi
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Prezentare Handy-Dob, telescop Par-Avion

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Review instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 31 Ian 2026 08:49 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Cel care face observatii vizuale este un "animal" ciudat, o adevarata aparitie! Și asta nu datorită faptului că îl vedem din ce în ce mai rar (facerea de poze este in crestere exponentiala in zilele noastre), ci datorită "capriciilor" lui, "încăpățânarii" lui, "perseverentei" lui in a ramane in domeniul "LIVE" adica vizual... Asa ca dacă vine un astfel de "animal", azi pe cale de disparitie, și îmi spune ca el folosește o luneta 60mm la vizual îl înțeleg perfect ca o face pentru versatilitate si comoditate (incape intr-un mic rucsac cu trepiedul agatat). Dar în același timp nici nu mă mira ca a doua zi il vad privind și printr-un telescop newtonian de 200mm sau mai mare. De asta "animalul" astronom vizual are în dotare deobicei mult mai multe instrumente de la foarte mici la foarte mari, atat din lentile cat si din oglinzi, pentru tot felul de situatii și scenarii. Pe cand "animalul" forograf deobicei își restrângere un pic mai mult panoplia instrumentelor, nu de puține ori întâlnim cazuri când au "o singura luneta și buna"
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 31 Ian 2026 11:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ai dreptate Tudor si exista motive foarte temeinice ca astrofotograful sa se concentreze pe un singur instrument sau mai multe, dar putine. Performantele exceptionale pe care ei le obtin azi sunt datorate unor echipamente pretentioase care solicita atentie si cunoastere in detaliu.
De aceea au succes telescoapele ''inteligente'', pentru ca din constructie rezolva, aproximeaza si aplica solutii fara sa mai fie nevoie de interventia astrofotografului. Diferenta este ca intre a calatori cu un 4x4 sau cu ATV contra calatoriei cu metroul. Da, metroul ma duce ''unde vreau eu'' dar numai la Ding sau Dang sau Dong, cand vrea el si cu ce viteza vrea el. Pentru 4x4 sau ATV trebuie sa fii stapan pe ele si, daca apar probleme, si apar cu duiumul, nu te ajuta nimeni.
Se intampla frecvent ca astrofotografii sa iasa impreuna la observatii dar, odata ajunsi, fiecare e pe cont propriu ... cum sa zic ... ''cu muierea lui, asa cum si-a ales-o''.

Pe de alta parte, odata invinse dificultatile tehnice, astrofotografia este mult mai comoda ca cea vizuala.
Sa nu uitam ca ceea ce ni se arata este rezultatul unor prelucrari, de multe ori foarte complexe si indelungate. Ceea ce vedem in astrofotografii este mai degraba '' uite asa este cerul meu, eu asa il vad pentru ca asa vreau''. Pe mine asta m-a tine departe de astrofoto. Oricat de frumoase si elaborate sunt fotografiile, aceea este lumina de muzeu, lumina impaiata, lumina moarta.
Lumina vie, singura adevarata este cea vazuta direct, fara intermedieri si prelucari, in ocular. Fotonul acela slab, decolorat, care abia insaileaza o usoara ceata luminoasa, este cel autentic, cel care a parcurs abisul de milioane de ani lumina si interactioneaza cu ochiul meu, cu retina mea. De aceea il vad. Deci pentru acea fractiune infinitezimala de timp, galaxia aceea pe care am vazut-o la Nord de M13, aflata la 800 de milioane de ani lumina distanta, ma atinge, mangaie retina mea. Am fost in contact fizic, direct, cu ea. Mie asta-mi place.
Desigur, bietele fiinte impaiate din muzee pot fi luate si studiate la lumina reflectorului ori a microscopului oricand vrei. Nu vor fugi, deoarece sunt fara viata.
Galaxia de care am vorbit, daca voi vrea sa o vad din nou, iar va trebui sa o vanez. Si nu-i usor de gasit iar intalnirea este efemera, la marginea dintre vis si realitate.

Asta e, am fost si raman captiv in vanatoarea ''Mistretului cu colti de argint''. Cine vrea sa vina, e binevenit, cine nu, nu. Oricum, slugile mele din metal si sticla optica ma asculta, ma asteapta sa purcedem curand la noua vanatoare.

https://www.youtube.com/watch?v=yC_3n10NOmo

Mircea Levantinul

Sus
mihaig
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2012

MesajTrimis: 31 Ian 2026 12:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:

Lumina vie, singura adevarata este cea vazuta direct, fara intermedieri si prelucari, in ocular. Fotonul acela slab, decolorat, care abia insaileaza o usoara ceata luminoasa, este cel autentic, cel care a parcurs abisul de milioane de ani lumina si interactioneaza cu ochiul meu, cu retina mea. De aceea il vad. Deci pentru acea fractiune infinitezimala de timp, galaxia aceea pe care am vazut-o la Nord de M13, aflata la 800 de milioane de ani lumina distanta, ma atinge, mangaie retina mea. Am fost in contact fizic, direct, cu ea. Mie asta-mi place.

This...+1

Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 31 Ian 2026 12:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:

Ceea ce vedem in astrofotografii este mai degraba '' uite asa este cerul meu, eu asa il vad pentru ca asa vreau''. Pe mine asta m-a tine departe de astrofoto. Oricat de frumoase si elaborate sunt fotografiile, aceea este lumina de muzeu, lumina impaiata, lumina moarta.
Desigur, bietele fiinte impaiate din muzee pot fi luate si studiate la lumina reflectorului ori a microscopului oricand vrei. Nu vor fugi, deoarece sunt fara viata.
Galaxia de care am vorbit, daca voi vrea sa o vad din nou, iar va trebui sa o vanez. Si nu-i usor de gasit iar intalnirea este efemera, la marginea dintre vis si realitate.

Mircea Levantinul

Excelent scris, Mircea. As adauga doar ca astrofotografia digitala nu e o imagine a realitatii pure, ci este un produs, realizat pe baza unor imagini reale, dar extrem supraexpuse, si colorate artificial. Daca faceti o cautare pe net pentru imaginea unei anume formatiuni ceresti, veti gasi o gramada de fotografii diferite, care au in comun doar forma generala. Sunt frumoase? Categoric Da. Care din ele reflecta realitatea Question

Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 31 Ian 2026 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

E ca si cum ai zice ca mersul cu masina nu este adevarat, ca mersul adevarat e doar cel cu calul alb. Sa fim corecti si obiectivi: procesul tehnologic al captarii si procesarii imagini este unul cat se poate de real, cunoscut, nu e vrajitorie oculta. Daca nu ne plac pozele nu le privim, ca nu forteaza nimeni pe nimeni.

Revenind la topic:
-e bine ca avem solutii diverse, urmeaza ca viata sa le valideze.
-daca as fi incepator si nu am cum sa car un telescop pe avion la un cer bun, cea mai buna varianta ar fi sa incep cu un binoclu, in mana sau pe un trepied usor de transportat. Asta pt DSO, ca pentru planete nu trebuie sa te duci in Namibia, se vad bine si din balcon.
Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 31 Ian 2026 14:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
.... Daca nu ne plac pozele nu le privim, ca nu forteaza ...

Eu as merge un pic mai in profunzime.
Forumul lui Peste, critica exact cei ce au puterea de a schimba ceva.
Daca nu va plac pozele de ce ati mai infiintat categoriile de astrofoto. Bineinteles inpartite in incepatori si avansati.
Farisei, ninic mai mult, uitati-va la toate postarile contestatarilor si o sa vedeti ca si ei au facut acelasi lucru.
Lumina vie, lumina moarta....n-ai cu cine vorbi.
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2026 15:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scuze, am zis ca nu mai postez decat daca incep cu "Azi am facut...". Promit ca asa va fi, intocmai. Incepand de luni Smile
Sus
Rhemaxos
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Apr 2019

MesajTrimis: 31 Ian 2026 15:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:

Care din ele reflecta realitatea Question

Cum determinam acest lucru?

De exemplu eu ma uit la filme pe un display calibrat colorimetric conform standardelor ISF si stiu ca ceea ce vad este extrem de aproape de intentia artistica dar in cazul fotografiilor astro, cum determinam ce culoare ar trebui sa aiba acele gaze cosmice?

Omegon Maksutov 90mm
Celestron Skymaster 20x80
LACERTA EXPLORER 8X45
Binoclu Omegon 2x54 (Galileic)
Sus
Rhemaxos
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2026 15:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
E ca si cum ai zice ca mersul cu masina nu este adevarat, ca mersul adevarat e doar cel cu calul alb.

Nu este o comparatie potrivita.

Este ca si cum ai spune ca stai in fotoliu si trimiti masina teleghidata sa ajunga la destinatie.
Tu ti-ai rezolvat problema, poate aveai de transportat ceva dar nu ai calatorit efectiv nicaieri.

A nu se intelege ca sunt impotriva astrografiei, dimpotriva, mi se pare fascinant faptul ca putem sa documentam lucruri pe care doar prin observatii vizuale ar fi imposibil, spun doar ca nu este o experienta directa, nemijlocita.

Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2026 16:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Astrofotografia este un drum initiatic, tu si fotonul, intre tine si el siliciul. La fel ca la vizual, tot un drum initiatic, tu si fotonul, intre tine si el sticla ocularului. Nu ma faceti sa deschid un topic langa "Ce oculare folositi?": "Ce camere folositi?"!

Am mai zis, dece trebuie sa discutam in contradictoriu, dece nu-l acceptam (si iertam) pe aproapele nostru? Haideti sa fim constructivi: importanta este calatoria nu mijlocul de transport*!

Atat fotografia cat si observatia vizuala/practica pot fi lafel de precise pe cat vrem noi sa fie. In oglinda, pot fi la fel de imprecise/false pe cat vrem/lasam noi sa fie .

Natura e frumoasa in toata splendoarea ei, dece sa nu o observam complet, dece sa ne limitam doar la sistemul nostru vizual?!

*) cat timp mijlocul e camera astro. Apropos: exista oculare electronice! Na, joac'o p'asta!
Sus
Rhemaxos
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2026 17:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu sunt perfect de acord cu tot ce ai scris in ultima postare.
Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 31 Ian 2026 17:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

ce credeti pt ce s-au facut marile observatoare Mount Palomar ESO VLT sau spatiale Hubble J Web . pozele lor nu-s reale si nu au folos? culori false artificiale. . eu am lasat vizualul ca ma plictiseste e palid fara viata culoare . doar luna mai e impresionanta soarele , planete rar dau detalii extrem de rar . uite ce pot vedea pozat acasa Timisoara prin poluare imensa bortle 8 peste strada cu leduri si vapori . la vizual e numai zero uniform

miu 31.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  896.51 kb
 Vizualizat:  de 66 ori

miu 31.jpg

Sus
Rhemaxos
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2026 17:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Stanescu Octavian a scris:
ce credeti pt ce s-au facut marile observatoare Mount Palomar ESO VLT sau spatiale Hubble J Web . pozele lor nu-s reale si nu au folos? culori false artificiale. .

De ce sa fie false sau artificiale?

Gazul cosmic are diverse culori in functie de compozitia chimica, nu este un alb infinit.

Curiozitatea mea era legata de modul in care putem sa determinam culoarea daca nu exacta macar aproximativa. Daca el este albastru deschis si noi il coloram rosu in postprocesare, putem spune ca am realizat o fotografie artistica dar nu una cu valoare stiintifica.

Omegon Maksutov 90mm
LACERTA EXPLORER 8X45
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 31 Ian 2026 17:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

in prelucrarea imaginilor softul se leaga la un server profesionist si analizeaza imagini al tale si face calibrarea de culoare
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 31 Ian 2026 18:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Discutia asta apare recurent. Nu are nicio finalitate. O mica istorioara adevarata. Domnul, in milostivenia Lui, a creat Universul asta frumos. Pentru a fi admirat, Domnul a creat Omul si I-a dat darul vederii. Omul vedea Universul dar nu il intelegea. Universul avea multe fețe. Domnul a observat asta si Si-a reparat greseala, a dat Omului darul astrofotografiei. Acum Omul a inteles Creatia. Domnul este multumit. Sa nu-L suparam, sa nu refuzam Darurile Domnului, oricare ar fi ele. Domnul este milostiv dar aprig.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Review instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact