| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 240843 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2928 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Copil Alexandru |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
MotherEarth Membru

Data inscrierii: 08 Apr 2014 Mesaje: 41
|
Trimis: 05 Mai 2026 14:16 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Good news... O să îmi vând placa video 5070 Ti și aș putea adăuga lejer cam încă 2.000 RON din prețul ei. Nu prea o folosesc.
Așa că îmi lărgesc opțiunile frumos. Cu aproximativ 6.000 RON am o mulțime de variante.
De fapt… dacă trec peste preferința mea puternică pentru observarea binoculară, aș putea să iau un refractor apocromat bun, scurt, cu câmp real (TFOV) larg… și niște oculare bune, cu câmp aparent (AFOV) larg (și, în viitor, un binoviewer… încă tind puternic spre observarea binoculară). O să cer ajutor într-un alt thread dacă fac asta.
Aș putea să îi pun foarte ușor oculare de mică magnificație și AFOV larg . De asemenea, cu un binoviewer (în viitor) aș putea obține, practic, o experiență foarte similară cu un binoclu. Cred
Încă nu m-am hotărât, deci nu cumpăr nimic deocamdată, încă citesc și cântăresc… Deocamdată sunt doar mulțumit că îmi lărgesc opțiunile, cu banii în plus. |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 729
|
Trimis: 05 Mai 2026 16:28 Download mesaj |
|
|
|
"Aș putea să îi pun foarte ușor oculare de mică magnificație și AFOV larg . De asemenea, cu un binoviewer (în viitor) aș putea obține, practic, o experiență foarte similară cu un binoclu. Cred" Ba chiar ca nu . O sa fie o alta experienta buna dar nu asa cum crezi tu acum, una e binoclul si alta e telescop cu binoviewer, una e vederea plana si total alta vederea spatiala, tine cont si de imaginea inversata, acestea sa le intelegi ca diferente nu ca defecte, adica e alta abordare... nu le confunda, fiecare cu partea ei. |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5282
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 05 Mai 2026 17:46 Download mesaj |
|
|
|
Vedere spatiala in astro?
| Citat: | | Orice 10x50 e mai luminos decat Celestron 15x70, sigur ca nu ma refer la mizerii de binocluri. |
Depinde... luminozitatea stelelor este data in principal de apertura, nu de pupila de iesire.
Si la nebuloase (obiecte extinse), contrastul poate fi mai bun la o marire mai mare, depinde si de poluarea luminoasa. |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 729
|
Trimis: 05 Mai 2026 19:01 Download mesaj |
|
|
|
"ca luminoziate perceputa.... un 10x50 e comparabil cu 15x70 ? "
Asta a intrebat, acum spune-i tu cum sta treaba, care e perceput mai luminos, 10x50 sau 15x70? Eu nu tin deloc sa dau eu raspunsurile. Iar daca tu zici ca in astro e tot una ca e vorba de binoclu ca e vorba de telescop fie el si cu binocular, ca nu exista nici o diferenta de perceptie spatiala intre cele doua...nici o problema, ne poate spune dupa ce testeaza. Eu nu vad cerul intr-un singur plan prin binoclu, asta e clar. |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3471
|
Trimis: 06 Mai 2026 07:35 Download mesaj |
|
|
|
Eu am folosit binoclu 15x70 din mână cu succes și plăcere, dar pentru sesiuni scurte și bineînțeles nu pentru spart duble, ci doar pentru obiecte cu contrast scazut si/sau extinse (galaxii, nebuloase, roiuri stelare). La "Observatii cu binoclul" am scris despre sesiunile mele de observatii cu APM 16x70. https://share.google/wluqontIeJOHOpR8N
Il foloseam și pe trepied dar personal îmi răpea din libertatea de mișcare si din ușurința folosirii. Dar dacă vrei sa il folosesti din mână trebuie musai sa stai pe un scaun/șezlong ca să îl poți sprijinit pe coate. Un 15x70 la astronomie te rasplateste cu mult mai multe obiecte DSO și stele decât un 10x50, având magnificatia și apertura mai mare. Deja cu un 15x70 ai acces ușor la galaxii. Un 10x50 în schimb iti da portabilitate, astfel ocaziile de privit cerul vor fi mai multe cu un 10x50 pentru ca practic îl poți lua oriunde cu tine la ceruri negre smoală, fără mari probleme logistice de transport și se stabilizează în mâini mai bine. În concluzie e bine sa avem și un 15x70 și un 10x50/10x42 și o luneta ED și un newtonian mai baban Care sa fie prima achiziție? Aici tine de temperamentul și personalitatea fiecaruia și mai ales sa ști exact ce vrei de la acel instrument. _________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 2105
|
Trimis: 06 Mai 2026 08:45 Download mesaj |
|
|
|
Bine punctat Tudor, asta e secretul inca nespus pana acum atunci cand comparam 7x/8x/10x cu 15x. Eu am trait asta pe propria piele fara sa-mi spuna nimeni una sau alta despre aceste magnificatii diferite care aparent nu au diferente prea mari intre ele. Folosindu-le pe amandoua pe aceleasi portiuni de cer nu mica mi-a fost mirarea sa observ ca 15x dezvaluie o lume total diferita fata de, in cazul meu atunci, 8x. Cu 15x deja apareau in campul vizual numeroare pete si nori luminosi. Ce erau aceste pete si norisori luminosi ai explicat deja.
La partea legata de transport, de logistica, as adauga ca 15x nu trebuie sa fie neaparat deranjant, al meu 15x are aceleasi dimensiuni ca si un 8x sau 10x.
,,În concluzie e bine sa avem și un 15x70 și un 10x50/10x42 și o luneta ED și un newtonian mai baban."
Ai uitat sa adaugi ceva..🙂 |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|