| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241392 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2931 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: DorinLuca |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
IOAN MARINESCU Membru

Data inscrierii: 25 Mar 2024 Mesaje: 11
|
Trimis: 13 Mai 2026 15:44 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Colimare binoclu 30x70 |
|
|
|
Salutare tuturor membrilor si multumiri moderatorilor!
Am o intrebare pentru oricine poate sa-mi raspunda: Cunoasteti pe cineva in Bucuresti care poate colima un binoclu contra cost evident! Eu nu am gasit pe nimeni! Sunt cativa departe de Bucuresti si trimisul prin curier prezinta riscuri.IOR avea banc de colimare dar nu mai are cine sa ofere servicii,cunosteam pe cineva dar era pensionar si recent a murit din pacate. Va multumesc pentru amabilitate !
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
385.39 kb |
| Vizualizat: |
de 482 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4370
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 13 Mai 2026 16:15 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Ți-am mutat topicul aici de la "Who's Who"
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 783
|
Trimis: 13 Mai 2026 17:56 Download mesaj |
|
|
|
"Sunt cativa departe de Bucuresti ...", da, sunt departe de Bucuresti si departe de a colima ))
Sunt care fac aliniere conditionata, asa da, dar de colimat NU. Daca il folosesti numai tu, il poti alinia conditionat si tu, daca nu ai habar dar vrei totusi sa te implici, te ajutam. Sau poate te ajuta care din Bucuresti , de pe forum nu OLX si Facebook )).
|
|
| Sus |
|
 |
IOAN MARINESCU Membru

|
Trimis: 13 Mai 2026 20:18 Download mesaj |
|
|
|
| Colimarea profesionista costa mai mult decat un binoclu vechi!
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 13 Mai 2026 22:00 Download mesaj |
|
|
|
| Nu exista colimare profesionista sau de amator, ori e colimat ori nu e colimat adica e decolimat, restu sunt pareri si atat. Da, o colimare poate costa mai mult decat un binoclu second-hand. Acum depinde cat costa acel binoclu vechi. In fine, eu doar am vrut sa lamuresc anumite aspecte, indiferent daca te intereseaza sau nu, poate intereseaza pe altii. Nu am vrut sa deschid eu vreun topic cu treaba asta dar acum daca tot e fierul cald, ar fi bine batut acum. Exista persoane diverse in tara care curata binocluri etc dar de colimat NU, fara nici o suparare, il poate alinia conditionat si atat, sigur ca e folosibil fara probleme si asa daca e aliniat pt distanta interpupilara a utilizatorului, dar nu e colimat. Personal nu am absolut nimic cu aceste persoane, ma respecta si le respect, nu au zis absolut nimic cand le-am zis direct ca NU stiu sa colimeze, iar dupa unii am si lucrat eu pe urma, asa ca am vazut exact ce stiu sa faca, lucrul este dupa pret. Nu imi fac reclama pt ca nu e cazul, adica nu am nevoie de clienti, dar e bine sa folosim termenii asa cu trebuie aici. Deci repet, daca vrei sa il reglezi pt tine, adica aliniere conditionata, nu e greu, sa il faci tu singur, cu ajutorul nostru, dar daca nu vrei sa te bagi deloc...rezolvi cum crezi tu.
|
|
| Sus |
|
 |
IOAN MARINESCU Membru

|
Trimis: 13 Mai 2026 22:10 Download mesaj |
|
|
|
| Eu am o distanta interpupilara de 65,5mm dar cred ca si daca este aliniat la 65 mm nu este o problema. Binoclul nu are din cate se pare suruburi de reglare pentru prisme si cred ca trebuie umblat si la prisme.
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 13 Mai 2026 22:30 Download mesaj |
|
|
|
| Are excentrice la obiective aproape sigur. Da jos capacele ornamentale de la obiective si fa poza. Fara frica, nu se intampla nimic. Trebuie sa vedem daca are excentrice la obiective, apoi trecem mai departe.
|
|
| Sus |
|
 |
sorin georgescu Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024 Mesaje: 206
Motto: a fi prost e o arta! Localitate: BUCURESTI
|
Trimis: 15 Mai 2026 10:22 Download mesaj |
|
|
|
IOAN MARINESCU, l-ai cumparat cumva de la tiganul ala din UK care vinde la taraba (masuta) binocluri (toate varza) in targul Autovit duminica ?
Alegerea e proasta din pacate, adica vechitura asta 30x70. Asta se vedea prost si cand era nou. Probabil nici nu a costat mult asa ca prima oara trebuie sa faci un calcul raport beneficiu/pret pentru o eventuala restaurare. Eu nu ma pricep, dar ca parere personala nici nu l-as ridica de pe taraba sa ma uit prin el, adica face doi bani. Parerea mea.
Eu am fost ajutat de Cristian Kata sa reglez o petarda sinistra, un "Canon" 12x40 (cred ca asa scrie pe el..... si nu are mai mult de 6x) prin telefon direct (adica vorbeam la telefon si imi spunea cum sa surubaresc), eu cu surubelnita in surubele aflat pe teren deschis cu repere departate (stalpi de antene), pusa janghina pe trepied. A avut rabdare cu mine..... Janghina (tip arta plasticului) era scapata pe jos si l-am facut in final. Chiar parea ok. Apoi l-am dat cadou la un prieten. El nu e interesat de domeniu si e foarte multumit de petarda asta (ca o paranteza, i-am dat de curand sa se uite printr-un super binoclu de 3.600 lei si nu a bagat de seama ca e ceva bun, doar a comentat ce vede, ca subiect despre ce vede, i se rupea ca asta e Rolls Royce pe labga Trabantul lui, dar ce-i drept nu avea la el petarda).
Recomandarea mea este sa-l trimiti lui Cristian Kata prin FAN (curierul te va costa vreo 120 lei dus-intors) deoarece vechitura asta are nevoie nu numai de aliniere, dar sigur si de curatare si bibileala. Il recomand din toata inima pe Cristian Kata, poti avea totala incredere si din ce apreciez eu, nici nu cere preturi mari.
Dar numai tu poti aprecia daca merita sa bagi bani in vechitura aia.
Ce nu stie omul care nu are habar de domeniu (adica peste 99,9999% din populatie) este ca un binoclu bine colimat valoreaza de sute de ori mai mult ca unul dereglat. Multi nici nu-si dau seama de defecte grave. Cand mai ma duc in targul Autovit si il vad pe tiganul din UK, mai pipai binoclurile lui, e zona deschisa acolo cu repere misto gen macara in departare si ma ingrozesc cat de grav sunt toate dereglate pana la unele nu se vede nimic printr-un ocular sau joaca piesele prin ele. Mai trec oameni pe langa mine sa probeze si ei. Asa observ ce alege/zice lumea.... E grava treaba. Unul a cumparat o data un exemplar care era grav decolimat. Nu si-a dat seama si a platit 300 lei pe porcaria aia. Dupa ce cica l-a tot probat. Asta e un exemplu aleator, dar am vazut mai multe cazuri din astea. In schimb tiganul pare ca are niste cunostinte si se pricepe. Mi-am dat seama cand i-am zis niste observatii despre marfa lui. Intai m-a luat cu abureala ca eu habar nu am dupa care m-am inteles cu el. Mi-a fost evident ca era in cunostinta de cauza ca tot ce are la vanzare e dereglat. Mai are cate unul mai de serie japoneza anii 80 cat de cat mai folosibile, dar nimic din vechiturile alea nu merita oboseala si nici un pret dupa ce poti compara sau ai binocluri moderne in mintile lor. Care evident sunt.... scumpe. Lumea crede (acei 99,9999%) ca un binoclu de 300 lei este.... scump !! Hai, ca sunt si oameni care au limita la 700 lei. Dar nu mai mult.
|
|
| Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 3002
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 18 Mai 2026 11:31 Download mesaj |
|
|
|
S-ar putea sa aiba ocularele identice cu acel ESDE 30x80 prezentat de Dbird aici pe forum si ajuns in final la mine .
Daca e asa , musai trebuie modificate sau inlocuite .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
| Sus |
|
 |
Cornel Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022 Mesaje: 122
|
Trimis: 18 Mai 2026 20:12 Download mesaj |
|
|
|
Daca tot suntem la capitolul laude, de ce sa nu o facem pana la capat. Acelasi "vinovat", CristiKata. Si de ce sa nu o spun pe aia dreapta, i-am trimis binoclu demontat in punga si l-am primit inapoi asamblat si colimat. Am vrut sa incerc colimarea dupa soare, nu merge deloc. Pentru ca soarele se misca. Si m-a mai ajutat si prin telefon sa colimez pe altul. Asa ca sa dam cezarului ce-i al cezarului.
_________________ Cateva binocluri. Si mai vechi, si mai noi.
Ultima modificare efectuata de catre Cornel la 18 Mai 2026 20:36, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10107
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 18 Mai 2026 20:34 Download mesaj |
|
|
|
Ma alatur lui Cornel. Cristian Kata asa a facut si cu Tento 20x60mm al meu. Multumesc din inima !
Nici nu mai vreau binoclu mai mare. De aici in sus folosesc vizorul binocular/ binoviewer.
Instrumentele binoculare au o vraja a lor, odata gustata, se schimba ceva, nu mai poti renunta la ea.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 18 Mai 2026 20:46 Download mesaj |
|
|
|
| Multumesc tuturor pt aprecieri.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|