| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242408 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2823 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: andyITA |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9933
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Iul 2026 13:50 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Niutonica junior |
|
|
|
Pentru că deja am un Niutonică de 4 țoli, cel mic se va numi "junior". Oglinda primara are doar 72mm diametru util și focala de 740mm, a fost șlefuită de domnul Csilag Attila și dăruită mie acum ceva timp de Mircea Pteancu. Oglinda nu este aluminizată așadar m-am gândit să fac un telescop solar, ea va funcționa la fel ca o prismă Herschel. În acest scop am renunțat complet la tubul din plastic și celula din lemn în care era montată. Am cumpărat un tub de inox (cam toate telescoapele mele au tuburi de inox, "licența" nu este un brand personal, ideea a fost a lui Laurențiu Alimpie) de 80mm diametru și 1m lungime. După ce am măsurat focala am scurtat tubul la lungimea potrivită. Oglinda secundară mi-a dat-o Zoth și provine dintr-un aparat optic, teodolit sau nivelă. Nu am calculat dar din ce se vede este un pic mai mare decât trebuia. Am prelucrat la strung flansa ei originala ca sa reduc obstructia si am facut un spider din tabla subtire de bronz pentru contacte electrice. Suportul era colimabil pe o axa, l-am pastrat. Am facut un hub central din hexagon de alama si doar 3 brate la spider. Am dat gaurile de fixare in tub astfel incat sa am acces la suruburile de colimare si axa de miscare sa fie perpendiculara pe focuser. Focuserul este facut la strung si freza din aluminiu, cu port-ocular pe filet metric cu pas de 1mm. Inca nu m-am incumetat sa fac filete patrate cu mai multe inceputuri.
Bariletul primarei este facut din 2 piese de compozit: un inel din blat de bucatarie din HDP (ceva rasina plus hartie presata, acoperita cu melamina) si un disc suport din podea de bowling (melamina groasa de 11mm). Discul are 3 gauri de aerisire. Suruburile de colimare sunt M3. Inelul tine oglinda lipita cu 3 bucatele de banda dublu-adeziva extrastrong.
Am matuit spatele oglinzii ca sa nu am reflexii suplimentare in afara focusului. Am smirgheluit tubul la interior, am dat cu grund anti-rugina ca sa prinda bine si apoi am vopsit cu negru mat.
Am colimat telescopul si l-am testat pe timp de zi apoi pe timp de noapte pe becuri indepartate. A trebuit sa astept mai bine de o saptamana ca sa ma pot uita la Luna, aseara 26 iulie am reusit. Chiar dacă Luna era mare am putut observa o serie de detalii pe suprafata luminata profitand de faptul că oglinda nealuminizata functioneaza ca un filtru ce lasa sa treaca doar 4-5% din lumină. Am remarcat astfel o serie de pete intunecate de existenta cărora nu am fost până acum conștient, vreo 5 sunt în zona meridianului central dispuse ca un trapez, trei pe o latură și încă două pe celelalte 2 colțuri. Sunt mai întunecate decât mările din jur. Nu le-am remarcat în imagini făcute de alții dar le-am văzut și în poza făcută afocal printr-un ocular Vixen SLV de 25mm (aprox 30X plus zoom 2x la telefon). Așadar nu mi s-a părut, sunt acolo.
Am folosit si ocular Vixen SLV de 12mm pentru marire 60X și detaliile erau sharp. Constat ca telescopul este bun. Nu m-am putut uita la stele pentru ca inca nu are niciun cautator, urmeaza sa-i fac un pantof sa pot pune macar un red-dot finder.
Am folosit montura de la Niutonică 4", dobson cu un brat, dar pe măsuța din balcon, la focala asta vibrațiile sunt deranjante. Voi folosi montura piston nr. 6 în furcă inversată care este mult mai stabilă.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
200.06 kb |
| Vizualizat: |
de 159 ori |

|
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6, 72mm F/10
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 27 Iul 2026 14:23 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Revin cu imagini care nu cred ca mai necesita explicatii suplimentare. Nu ezitati insa sa puneti intrebari!
|
648.64 kb |
de 142 ori |

|
|
614.33 kb |
de 142 ori |

|
|
604.29 kb |
de 142 ori |

|
|
638.33 kb |
de 142 ori |

|
| barilet primara din profil |
|
346.94 kb |
de 142 ori |

|
| oglinda primara lipita pe inel |
|
552.12 kb |
de 142 ori |

|
|
618.82 kb |
de 142 ori |

|
|
609.14 kb |
de 142 ori |

|
| telescop asamblat, pe montura piston nr. 6 |
|
904.61 kb |
de 142 ori |

|
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6, 72mm F/10
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6225
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Iul 2026 17:25 Download mesaj |
|
|
|
Sunt in dubiu ce sa-ti urez ... La mai mic? .. sau ... La mai mare? ... mai degraba .. La mai multe!
Felicitari! Am constatat pe propria-mi piele ca aceste miniaturi pot pune uneori probleme de constructie la fel de complicate ca cele mari. Arata foarte bine juniorul! Sa-l folosesti sanatos!
_________________ Nikon 10x35 EC; Fujinon 10x50 FMTR
TS PhotoLine 102SD; SW Startravel 150 |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10202
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 28 Iul 2026 00:02 Download mesaj |
|
|
|
Superb telescopul, superba montura ! Daca am avea un campionat al celor mai sexy telescoape, ale tale ar castiga cu siguranta concursul tricourilor ude !
Astept cu mare interes rezultatele la Soare. Mare, mic, luneta sau reflector, constructia oricarui telescop este o binecuvantare. Felicitari si spor la bricolat !
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 3079
|
Trimis: 28 Iul 2026 00:07 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari si din partea mea pentru constructia noului telescop cu oglinda primara nealuminizata. Arata fain.
_________________ Gigant 245/1286mm,Sky-Watcher 130/900mm, Atlas Explorer 114/900mm, Spectroheliograf (SHG) tip Littrow de 60mm , SHG clasic de 80mm,Spectrograf stelar cu retea de 625l/mm,Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 28 Iul 2026 10:37 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc, prieteni!
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|