Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235071 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
DeltaPavonis Membru

Data inscrierii: 06 Iun 2008 Mesaje: 17
|
Trimis: 06 Iun 2008 20:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ajutor pentru achizitionare de binoclu/telescop pt incepator |
|
|
|
Buna ziua.
Sunt din Cluj-Napoca, 23 de ani si peste aproximativ 3 saptamani voi absolvi Facultatea de Stiinta Mediului din Cluj.
Mereu mi-a placut sa observ cerul, inca de mic copil. Chiar si acum sunt in stare sa petrec minute bune,chiar ore, contempland cerul, in special atunci cand sunt undeva la munte, unde se vede cu totul altfel decat in oras.
In timpul facultatii mi s-a deschis pofta pentru stiinta in general, cu accent pe astrnonomie. Mentionez ca sunt super-incepator in acest domeniu, practic in afara de Carul Mare, Carul Mic si Steaua Polara nu pot recunoaste nimic pe bolta cereasca.Dar vreau sa invat!
De curand m-am hotarat sa-mi cumpar ceva scule care mi-ar putea satisface aceasta pofta. Initial am zis ca am nevoie de un telescop. Am inceput sa citesc pe diverse site-uri despre achizitionarea unui telescop, si intamplator am dat peste ceva articole care spuneau ca pentru incepatori, asa ca mine, este mai recomandat un binoclu pentru inceput.De aceea va cer ajutorul dvs.
Bugetul meu mi l-am fixat pentru inceput la 1500 lei, dar as fi dispus sa il maresc, daca este nevoie. Ceea ce vreau este sa urmez pasii corecti in a invata mai multe despre stele, constelatii, nebuloase, planete, etc. Nu vreau sa-mi iau scule super-profi pe care sa nu le pot exploata la maxim, dar nici chinezarii ieftine cu care nu pot face nimic. Nu sunt interesat de fotografie, ci de observatii. Iata pe scurt care ar fi intrebarile mele:
-ce este mai bine pentru inceput, binoclu sau telescop?
-bugetul indicat (1500 lei) este de-ajuns? Daca nu, care ar fi un buget minim pentru achizitionarea unui binoclu sau telescop de calitate, pe care sa-l pot folosi pe termen mai lung?
-imi poate cineva recomanda niste modele concrete, si eventual de unde sa le comand? |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1207
|
Trimis: 06 Iun 2008 22:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Binoclul e bun pentru ca are campuri vizuale largi si in felul acesta poti sa te orientezi mai usor pe cer si sa inveti constelatiile. Daca e suficient de mare (70mm, 80mm, 100mm diametrul obiectivelor) poti vedea destul de bine cateva obiecte deepsky. In general e bine sa ai si un binoclu.
Dar... pentru observatii mai serioase tot la telescop ajungi.
In bugetul tau ar fi mai multe optiuni, atat pe montura ecuatoriala, cat si Dobson. Un Dobson ti-ar oferi o apertura mai mare la aceeasi bani. Un instrument pe montura ecuatoriala ti-ar oferi avantajul urmaririi pe o singura axa a miscarii obiectelor pe cer si posibilitatea sa iti motorizezi in viitor montura, deci sa poti incerca ceva astrofoto de baza. Pe o montura Dobson ar intra un Dobson de 203mm. Pe o montura ecuatoriala ar intra un reflector de 150mm pe montura EQ3 (CG4) sau un refractor de 102mm, 120mm.
Cateva exemple:
[link editate de Mod]
Iti sugerez sa citesti materialul de pe paginile urmatoare http://www.skywatcher.ro/educatie.htm ca sa te mai edifici cu privire la diferitele tipuri de instrumente si sa poti face o alegere informata.
Linkurile editate de Mod, in rubrica asta reclame comerciale nu sant permise. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
DeltaPavonis Membru

|
Trimis: 07 Iun 2008 02:13 Download mesaj |
|
|
|
Mersi mult de sfaturi.
Cele Dobson par a fi cele mai atractive, dar o sa mai studiez.
Si auzi...un binoclu bun de la ce pret pleaca? M-am uitat pe skywatcher si am vazut de la 1 milion pana la 20 de milioane. |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1207
|
Trimis: 07 Iun 2008 12:25 Download mesaj |
|
|
|
Un binoclu bun, daca ar fi sa zic un pret de start, as zice minim 300 RON. De exemplu, binoclurile Celestron SkyMaster care au aperturi mari; sau seria Ultima DX, insa mai scumpa. Pentru observatii terestre seriile Outland, Outland LX sau Noble. Binoclurile Noble merg si la astronomie datorita corectiei prismelor.
DeltaPavonis a scris: | Mersi mult de sfaturi.
Cele Dobson par a fi cele mai atractive, dar o sa mai studiez.
Si auzi...un binoclu bun de la ce pret pleaca? M-am uitat pe skywatcher si am vazut de la 1 milion pana la 20 de milioane. |
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
DeltaPavonis Membru

|
Trimis: 12 Iun 2008 20:27 Download mesaj |
|
|
|
Buna,
M-am oprit pentru inceput asupra Binoclului Celestron SkyMaster 15X70. Ce parere aveti? Este o achizitie buna? Ma pot folosi de el?
Ezitarea mea consta in primul rand in greutatea acestui instrument - din cate inteleg este la limita "tinerii in mana". In ideea ca in viitorul apropiat imi voi lua si un telescop Dobson, trepiedurile existente sunt compatibile atat pt binoclu cat si pentru telescop?
Multumesc. |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 12 Iun 2008 20:46 Download mesaj |
|
|
|
Nu mi s-a parut prea greu binoclul asta. Dar am observat doar ziua. Noaptea la stele si la DSO-uri trebuie sa stea mai nemiscat pentru a observa detaliile. Dar probabil ca ar fi mers si noaptea. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Iun 2008 21:02 Download mesaj |
|
|
|
Pentru binoclu se pot folosii trepiede foto, cu un mic accesoriu de prindere care costa vreo 20-30 Ron. Ca sa il utilizezi din mana poti, vreo 2, 3 minute dupa care mainile incep sa tremure, asta in cazul ca nu ai facut haltere sau un alt sport greu. Montura pt dobson este altfel si in principiu nu poti atasa un binoclu la un dobson, nu din motive tehnice, ci fiziologice. Dar cu ceva imaginatie, si daca ai gatul foarte flexibil...
Vorbind mai serios, un asemenea binoclu e investitie buna, dar aproape obligatoriu cu un trepied de cel putin 100 ron, adica mai solid. |
|
Sus |
|
 |
Mihai Luca Membru

Data inscrierii: 04 Apr 2008 Mesaje: 44
Motto: Timpul exista doar pentru ca toate lucrurile sa nu se intample in acelasi timp! Localitate: 47d 14m 24.91s N 26d 16m 17.80s E
|
Trimis: 12 Iun 2008 21:09 Download mesaj |
|
|
|
Intr-adevar nu este prea greu acest binoclu [ Skymaster 15x70 ] - spun acest lucru pentru ca detin acest model - Forever_Man stie, a binoclat cu el se poate utiliza si fara trepied noaptea la observatiile astronomice.
Cu acest binoclu am vazut Saturn (nu am vazut detalii ca printr-un telescop, insa am distins inelele) am vazut Marte cand era prin roiul M44, Adromeda si alte nebuloase si roiuri stelare. _________________ Eppur si muove ...
Ultima modificare efectuata de catre Mihai Luca la 12 Iun 2008 21:34, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9525
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Iun 2008 21:28 Download mesaj |
|
|
|
Sau poti sa-ti construiesti dispozitivul Alan McRobert ,exista deja doua in Ro,stiu eu de un al treilea in curs de executie.
De pe trepied poti observa comod pana pe la 45 grade altitudine,apoi incepi sa faci contorsiuni.
Totusi imi insusesc un comentariu al lui Zircon,daca la observatii participa si alte persoane,si folosesti dispozitivul de mai jos,ar fi bine ca acele persoane sa aiba centura neagra la kung-fu.
http://www.skyandtelescope.com/howto/diy/I...ulars.html
Mircea |
|
Sus |
|
 |
DeltaPavonis Membru

|
Trimis: 12 Iun 2008 21:46 Download mesaj |
|
|
|
Ce-mi place cand primesc raspuns rapid! Multumesc tuturor.
Pentru observatii terestre, am impresia ca tremuratul nu e asa de important, dar citeam pe acest forum ca la observatiile astro binoclul trebuie sa fie foarte stabil, fara tremurat de maini. Eu doresc binoclul in primul rand pentru observatii astro, deci inteleg ca un trepied imi este necesar.
dragos.n: in prezentarea produsului scrie ca are inclus "adaptor de trepied". Pe langa asta mai am nevoie (bineinteles, in afara de trepiedul in sine) si de un accesoriu de prindere? Gasesc asa ceva la magazinele foto? |
|
Sus |
|
 |
Mihai Luca Membru

Data inscrierii: 04 Apr 2008 Mesaje: 44
Motto: Timpul exista doar pentru ca toate lucrurile sa nu se intample in acelasi timp! Localitate: 47d 14m 24.91s N 26d 16m 17.80s E
|
Trimis: 12 Iun 2008 21:50 Download mesaj |
|
|
|
DeltaPavonis a scris: | .... in prezentarea produsului scrie ca are inclus "adaptor de trepied". Pe langa asta mai am nevoie (bineinteles, in afara de trepiedul in sine) si de un accesoriu de prindere? Gasesc asa ceva la magazinele foto? |
Pai acest adaptor de trepied are si accesoriu de prindere ... cum am mai zis detin acest binoclu si l-am primit si eu tot cu acest adaptor inclus ... nu iti mai trebuie decat un trepied solid. _________________ Eppur si muove ...
Ultima modificare efectuata de catre Mihai Luca la 12 Iun 2008 21:58, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 12 Iun 2008 21:55 Download mesaj |
|
|
|
Adaptorul de care iti spuneam eu il gasesti la magazinele astro, nu la cele foto. E posibil ca modelul asta sa vina cu adaptor inclus in pachet. Ca sa stii despre ce e vorba, este o chestie mica care se pune pe trepiedul foto - are filet ca la aparatele foto intr-un cap, si in capatul celalalt, la 90 grade are un surub de acelasi tip pe care il vei infileta in binuclu. |
|
Sus |
|
 |
DeltaPavonis Membru

|
Trimis: 13 Iun 2008 12:10 Download mesaj |
|
|
|
Azi dimineata am fost pana la Carrefour la noi in Cluj, sa ma uit de trepieduri. Aveau 4 modele, la raionul de foto. Cel mai mic costa aprox 70 lei, iar cel mai mare 130 de lei. Ala mare are in varf un segment extensibil care se ridica pana pe la 1.80m. Celelalte modele mi s-au parut prea scunde pentru observatii astronomice.
Ce ziceti de modelul mare?
Piesele pentru fixare erau facute dintr-un plastic nefinisat. E suficient? Parca m-ar tenta sa caut un trepied solid, din metal inclusiv piesele de fixare, eventual second-hand. Daca ziceti ca asta de la Carrefour e suficient, e ok.  |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 13 Iun 2008 13:35 Download mesaj |
|
|
|
Clemele de fixare de plastic pot reprezenta o problema. Insa din cat cunosc eu piata pentru ceva tot-metal trebuie sa dai peste 200, si sunt mai grele.
E bine ca inaltimea trepiedului sa fie cat inaltimea ta, sau peste. |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
Trimis: 13 Iun 2008 14:29 Download mesaj |
|
|
|
DeltaPavonis a scris: | Azi dimineata am fost pana la Carrefour la noi in Cluj, sa ma uit de trepieduri. Aveau 4 modele, la raionul de foto. Cel mai mic costa aprox 70 lei, iar cel mai mare 130 de lei. Ala mare are in varf un segment extensibil care se ridica pana pe la 1.80m. Celelalte modele mi s-au parut prea scunde pentru observatii astronomice.
Ce ziceti de modelul mare?
Piesele pentru fixare erau facute dintr-un plastic nefinisat. E suficient? Parca m-ar tenta sa caut un trepied solid, din metal inclusiv piesele de fixare, eventual second-hand. Daca ziceti ca asta de la Carrefour e suficient, e ok.  |
Daca pui un DSLR pe el cu un obiectiv pana in 100-150mm pe el atunci e foarte bun.
Unul doar din metal costa 600 lei.
Iti recomand ca cauti trepiede pe acest site www.f64.ro
Numai bine! |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|