Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Stellar_analysis_2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234804
Numar de utilizatori inregistrati: 2851
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Reglare binoclu cum se face?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
renegatul
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2008

MesajTrimis: 16 Aug 2011 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Buna Zoth, buna Dan sa va scriu si eu in ce stand ma aflu.
Eu nu am reusit sa le reglez asa bine ca tine Dan la o distanta interpupilara de 67 mm se incadreaza in tolerantea sovietica la distanta maxima si minima am abateri de pana la 25 mmpe orizontala si verticala
Dan se pare ca ai avut nemaipomenit noroc la reglare, ai reglat concomitent ambele obiective? Eu am trebuit sa le reglez ca sa ajung la distanta dorita pentru ca la mine erau mult prea distantate, ca 30-40 mm.
Candva am resignat si am reglat cat de bine pentru distanta mea de ochi deci 67 mm rezultatul fiind o imagine pur mediocra ,cu suprapunerea imaginilor celor doua lunete dar, si acuma surpriza o scadere simtitoare a clöaritatii out of ax cam 20 % di campul de vedere e clar ,restul de 80 % neclaritate pronuntata care se remarca si la stelele vizate deci coma ca la carte.
pentru mine a fost un esec pe linie ,ce m-a determinat sa-i trag o vizita Opticianului meu de curte Telescop Service in München si sa-i umflu 2 Binocluri unul de 10x42 (seria Marine) la o greutate de 1400Gr si un 16x50 chinezarie pura pentru 20€ .
Erau la reducere cica decolimate, haha, ala nu le-a vazut pe ale mele, alea decolimate tata!
Ala de 10x42 e trasnet ,nu am mai vazut o imagene mai clara si mai luminoasa pana acuma, si eu care credeam ca in ultimii 30 de ani nu sa mai innoit nimica, de, optica buna ramane optica buna...
In comparatie cu japonezele care le am, Dan, si am vreo 4-5 , e alta manacare de peste
Cele vechi le-am reglat cu metoda punct clar in umbra neclara ca mai sus si asa au ramas.
dan ,tu ai nvartit numai cercul exterior deci cu obiectivul complet in jurul axei?
Ai vazut ca mai e un excentric in interiorul obiectivului? Ala schimba unghiul de pwerpendicularitate cu axa la mine seamana cu in colier de siguranta ce se foloseste la fixarea rulmentilor un fel de cerc excentric sub obiectiv.
L-ai invartit si pe ala?
Eu da si asta mi-a frant gatul.

Renegatul

DSC_2474.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  219.88 kb
 Vizualizat:  de 8954 ori

DSC_2474.JPG

DSC_2470.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  241.07 kb

DSC_2470.JPG

DSC_2473.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  226.57 kb

DSC_2473.JPG

Sus
ZENDOW
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2010

Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie.

MesajTrimis: 17 Aug 2011 14:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Reglare binoclu

Reglajul l-am facut astfel :
1. Am desfacut ornamentele frontale ale obiectivelor
2. Am slabit primul inel (care are 2 canturi pe el) cam 1/2 tura
3.Am inceput sa rotesc obiectvele care sunt montate pe un inel exentric cate putin dupa care verificam efectul pe stand , si din aproape in aproape pana am obtinut rezultatul pe care l-ai vazut(cred ca se poate si mai bine cu rabdare si atentie)
4 Am strins la loc primul inel(cel slabit la pct2), care cred ca are rol doar de blocare pe pozitie a obiectivului
5. Am infiletat in final ornamentele pana la maxim

O sa mai verific cand am timp cum s-a pastrat reglajul!

Daca nu ai de umblat in prisme cred ca reglajul acesta se face destul de usor, daca nu iese dupa o rotatie completa a obiectivelor (stanga sau dreapta dupa cum se cere) cred ca ai prismele deplasate.
Daca rotatia inelului excentric se face usor o poti face chiar pe stand pentru a vedea efectele imediat , dar pentru siguranta rotatia o faci strangand bine in mana obiectivul si rotind cu atentie pentru a nu creea pagube ireversibile obiectivului.

Succes!

ZENDOW
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Aug 2011 21:22 Download mesaj

Am pus la verificare deja cunoscutul 15x70 de la Celestron care cu o seara inainte mi-a creeat un disconfort total la privitul cerului (stele cu asimetrii foarte mari asemeni newtonienelor decolimate rau) greu de suprapus imaginile celor 2 obiective.

Dupa cum se vede si in foto urmatoare erorile sunt foarte mari(inacceptabile):
1. Eroare de convergenta interpupilarade 150 arcminute (in planul obiectului)-la IPD 63mm-, respectiv
2 Eroare de divergenta verticala mai mare de 45 arcminute (in planul obiectului)

Cert este ca luate individual cele doua obiective dau imagini foarte bune, dar cuplate in sistemul costructiv modern (din plastic ) e destul de greu sa-si mentina reglajele prea mult timp!

Problema, asa cum spunea si Silviu, este ca la obiectivele din plastic e destul de greu de umblat si exista risc destul de mare sa le deteriorezi iremediabil. O sa incerc sa fac o scula care sa ma ajute la rasucirea acestor filete din plastic desi la cat sunt de mari erorile e greu de crezut ca va iesi ceva spectaculos. Daca rezultatul va fi bun voi reveni cu imagini!

000_0113.JPG
 Descriere:
Celestron 15x70
 Marime fisier:  235.84 kb
 Vizualizat:  de 8873 ori

000_0113.JPG

ZENDOW
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Sep 2011 16:14 Download mesaj

Microbul binoclurilor cu mecanica adevarata(corp si filete metalice) m-a infestat iremediabil. Astfel am ajuns sa am o colectie de 4 binocluri : 8x30, 7x50, 10x50,16x50 toate probabil de provenienta japoneza.

Cel mai bine se comporta 10x50 care e o placere la utilizare, la fel si 7x50 care a suferit o operatie de curatare a lentilelor si obiectivelor si o colimare destul de buna.

Binoclul 16x50 dupa curatare a fost colimat insa se comporta bine doar la DIP 65mm, fiind greu de aliniat pe toata plaja distantelor interpupilare.

Mai am ceva probleme cu micutul 8x30 care dupa de a suferit acelasi proces de curatare devine dificil de aliniat , mai ales ca prismele nu au suruburi de reglaj, reglajul fiind realizat cu mici folii de Al . Sper sa-l aliniez cat mai bine si pe el pentru ca e foarte usor de utilizat fiind si ergonomic in acelasi timp.

Am observat ca utilizarea binoclurilor cu factor de multiplicare mai mare de 10 nu e confortabila pentru mine (spondiloza cervicala ma trage de atentie!) si probabil voi scoate la vanzare binoclul 16x 50 impreuna cu 15x70 (care nu face parte din colectia de mai sus).

000_0137.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  259.9 kb
 Vizualizat:  de 8747 ori

000_0137.JPG

000_0138.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  292.58 kb

000_0138.JPG

000_0139.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  258.47 kb

000_0139.JPG

Ultima modificare efectuata de catre ZENDOW la 11 Sep 2011 14:56, modificat de 1 data in total
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 10 Sep 2011 22:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Faina colectie si care se imbunatateste continuu,felicitari!
Daca in viitor iti vei face o montura paralelogram poate vei regreta ca ai vandut binoclurile ''mai tari''.
Mircea

Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 11 Sep 2011 12:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cateodata e bun la casa omului si cate un binoclu cu grosisment mai mare dar care se utilizeaza numai pe trepied si impreuna cu un sezlong Smile
La mine ultima perioada a insemnat decimarea destul de brutala a septelului de binocluri asa incat acum am ramas doar cu 6 bucati din care doua sunt binocluri de colectie si patru folosite pentru observatii uzuale.
Binoclurile de colectie sunt un Goerz - Armee Trieder de 8x26 fabricat in 1908 (103 ani) aflat in stare foarte buna si un Hensoldt Wetzlar - Wacht Marine de 12x50 fabricat in 1905 (106 ani) care se afla de vreo doi ani tot in operatii de restaurare ...
La binoclurile de observatii amintesc un Baigish BPC4 8x30 fabricat in 1980 (31 ani) care are inscriptionat pe corp sigla Olimpiadei de la Moscova, un Kronos BP 7x50 fabricat in 1971 (40 ani) care am inteles ca e o copie fidela dupa un binoclu nazist Zeiss, camp spartan de doar 50 grd dar o calitate de exceptie a imaginii, un Tento BPC 10x50 fabricat in 1983 (28 ani) dar nefolosit pana a intrat in posesia mea cu vreo 2 ani in urma si in fine un Kronos BP 26x70 fabricat in 2003 (8 ani) pe care nu pot sa-l folosesc decat pe trepied.
Inutil sa spun ca niciunul din aceste binocluri nu stie ce-i ala plastic Smile
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 11 Sep 2011 14:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

zoth
o colectie strasnica,sa o folosesti sanatos.
Ai incercat vreodata sa rezolvi Mizar cu Kronos BP 26X70mm?
Ar trebui sa o faca fara nici o dificultate.
Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact