| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 240709 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2927 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: andrei_f |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 3030
|
Trimis: 28 Mar 2026 01:07 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Noua varianta de spectroheliograf de 80mm cu retea de 1800l |
|
|
|
Buna seara tuturor.
Prezint o noua varianta de spectroheliograf bazat pe luneta de 80/900mm.
Este derivat din fostul spectroheliograf de 80mm cu fanta tip ac, la care am adus schimbari majore, printre care schema optica care de data asta este cea de spectroheliograf clasic, cu colimator si luneta analizoare separate, dispuse in V fata de reteaua de difractie, care este aceeasi de 1800 linii/mm ca si la fosta varianta de SHG de 80mm.
Asadar ,am renuntat la schema optica Litrrow trecand la cea de SHG clasic, totodata micsorand dispersia spectrala a SHG, folosind o focala mai mica pentru luneta analizoare (200mm) pentru a mari luminozitatea totala a intregului instrument, pastrand insa o focala efectiva destul de mare, in jur de 1200mm, pe senzorul camerei intand mai mult de jumatate din discul solar.
Si nu in ultimul rand, am renuntat la fanta reflectiva tip ac in favoarea unei fante clasice din lamele cu muchii ascutite din dintr-un motiv anume: focalizarea cam migaloasa.
Pe vechea varianta de SHG 80mm focalizarea discului solar si focalizarea spectrului erau dependente una de cealalta, daca incercam sa focalizez pe discul solar ,din cauza faptului ca fanta era fixata intr-o carcasa de diagonala modificata, montata la randul ei in diagonala lunetei de 80mm ,fanta se deplasa odata cu tubul focuserului lunetei de 80mm in timpul reglajului de focus pe discul solar si strica in schimb focusul pe spectru. Si invers, daca focalizam pe spectru se strica focalizarea pe discul solar, deci focalizarile pe discul solar si pe spectrul erau depedente intre ele.
Ca sa scap de aceasta problema pastrand fanta tip ac ,ar fi fost necesare sisteme de focalizare mai complexe, in care fanta sa fie fixa si sa fie realizata focalizarea prin deplasarea obiectivului lunetei de 80mm fata de fanta si a obiectivului colimator, tot fata de fanta, ceea ce ar reclama niste focusere speciale in care sa fie montate obiectivele respective, nu oculare, nu Barlow, ci insusi obiectivele.. Asa ca am trecut la fanta clasica care permite focalizare indepenenta pe discul solar, spectru si pe camera si sisteme de focalizare mai simple, folosind focuserele clasice existente.
Schema optica a noii variante de SHG cuprinde urmatoarele elemente:
Luneta de 80/900mm in focuserul caruia vin montate diagonala mare de 2", o diagonala mica de 1,25" care are montat barlow-ul GSO 2,5x (avand elementele optice integrate in barrel) in locul barrelului de 1,25" , pentru a mari imaginea discului solar pe fanta ( pentru detalii mai fine) , si intra in diagonala mare prin intermediul unui adaptor 1,25-2" DIY (special facut pentru a glisa in diagonala mare ,pentru a putea regla inaltimea diagonalei mici in raport cu pozitia fantei).
Dupa diagonala mica urmeaza fanta, care nu vine montata in aceasta, ci in focuserul colimatorului, aliniat cu diagonala mica in asa fel incat fanta sa gliseze liber in tubul portocular al diagonalei mici, pemitand miscarea libera a fantei inainte-inapoi in diagonala mica in timpul reglajelor de focus.
Mai departe, in spatele fantei se afla o mica lentila de camp (acromat de binoclu de 25mm f/4) care reduce vignetarea spectrului, fara lentila de camp ,spectrul solar apare vignetat in lat, portiunea centrala mai luminoasa si marginile mult mai intunecate, lentila de camp elimina acest incovenient uniformizand luminozitatea pe toata latimea spectrului.
Fanta impreuna cu lentila de camp sunt montate pe o rama de filtru 1,25", infiletata la randul ei intr-un barrel de ocular de 1,25" ce vine montat in focuserul colimatorului, echipat cu un obiectiv de 50mm si focala de 360mm, fixat intr-un tub din PVC de 50mm diam. si amplasat in fata retelei de difractie, dar in afara carcasei in care se afla reteaua de difractie. Aceasta la randul ei este montata pe doua suporturi in forma de de L in interiorul carcasei (alcatuita din doua cutii de doze de aparataj) , in care intra si axul mecanismului de reglaj al spectrului ,ce actioneaza suportul pe care ine montata reteaua de difractie, prin rotirea acesteia fata de axa optica a colimatorului.
Tot in fata retelei de difractie vine montata si luneta analizoare, dar sub un unghi de circa 35 grade fata de colimator. Aceasta are un obiectiv de binoclu de 50mm cu focala de 200mm precum si un focuser elicoidal, modificat si adaptat dintr-un fost obiectiv foto, in care vine montata camera.
Reteaua de difractie, dupa cum am mai mentionat la inceput, este tot cea de 1800 l/mm, ce echipa vechea varianta a SHG 80mm, avand apertura de 50x50 mm.
Focalizarea la noua varianta este compusa din trei focusere , unul pe luneta de 80mm pe 2" cu care reglez focusul pe discul solar, unul pe colimator, cu care reglez focalizarea pe fanta, si unul pe luneta analizoare cu care reglez focusul pe spectrul solar, dar sunt indepedente intre ele, daca reglez focusul pe discul solar nu se strica si focusul pe fanta si spectru si invers.
Pe vechea varianta de SHG aveam doar doua reglaje de focus, unul pentru discul solar si unul pentru spectru + fanta dar focalizarea era anevoiasa ,migaloasa si reglajele pe discul solar ,spectru si fanta erau depedente unul de celelalt.
Mai intai incep prin a regla spectrul, apoi focusul pe spectru pana cand apare clar, apoi pe fanta pana cand apar dungile transversale (perpendiculare pe liniile spectrale), utile in cazul reglajului de focus dar sa nu fie numeroase sau prea evidente, prea groase, apoi reglez focusul pe discul solar pana cand banda luminoasa lasata de acesta pe spectru apare cu margini cat mai clare. Odata rezolvate aceste reglaje de focus pot trece la scanarea discului solar. De remarcat la acest tip de instrument, imaginea discului solar nu este direct accesibila ci lasa doar o banda luminoasa in lungul spectrului si focalizarea se face cu multa atentie pe baza interpretarilor anumitor detalii (spectru cat mai clar, dungi transversale clare si banda luminoasa cu margini cat mai clare).
Un motiv pentru care am facut aceste modificari de proportii la SHG 80mm a fost si luminozitatea mica ca urmare a dispersiei spectrale destul de mari, desi rezolutia spectrala era mare. Dispersia spectrala depinde si de focala obiectivului lunetei analizoare (unde se monteaza camera sau ocularul de vizare) , nu doar de reteaua de difractie folosita (nr. de linii pe mm), asadar cu cat focala lunetei analizoare este mai mre cu atat dispersia spectrala este am mare si cu atat mai mult imprastie lumina difractata de reteaua de difractie. Asa ca am trecut de la 700mm la doar 200mm, respectiv de la o dispersie 0,009 angstromi/pixel, la o dispersie de 0,032 angstromi/pixel (raportat la camera ASI178 cu pixeli de 2,4 microni) , in favoarea unei luminozitati mai mari si implicit a unui SNR mai bun, cu zgomot mai redus in imaginile obtinute. Zgomotul mare poate altera serios contrastul si claritatea detaliilor in imagini, acesta este motivul pentru care am ales o dispersie spectrala mai mica dar luminozitate mai mare a instrumentului.
Si un alt motiv pentru trecerea de la schema Littrow (in care colimatorul servea si ca luneta analizoare) la schema optica de SHG clasic cu colimator si luneta analizoare separate a fost ca schema Littrow nu este potrivita la focale scurte din pricina astigmatismului mai mare, ce apare la obiective cu focala scurta si raport focal scurt cum este cel de binoclu utilizat la luneta analizoare in noua varianta de SHG 80mm.
In plus, schema Littrow prezenta un dezavantaj major specific: o parte din lumina provenita dinspre fanta ,ce trece prin colimator spre reteaua de difractie, se reflecta pe sticla obiectivului colimatorului si cum acesta serveste si ca luneta analizoare acea lumina parazita alba ajungea spre camera impreuna cu lumina utila dispre reteaua de difractie, alterand contrastul spetrului, repsectiv a imaginilor obtinute. Iar pentru rezolvarea acestei probleme era necesara o metoda specifica, obturarea acelei reflexii cu o bulina lipita pe centrul obiectivului colimatorului.
La varianta cu schema optica clasica de SHG aceste reflexii parazite de lumina alba nu exista iar contrastul spectrului si a imaginilor obtinute este mai mare (doar pe reteaua de difractie mai poate aparea o reflexie difuza daca aceasta are suprafata murdara de praf, dar in orice caz, acesta reflexie pe suprafata retelei este mult mai redusa decat reflexia parazita in cazul schemei optice Littrow).
In cazul de fata insa ,reteaua de 1800l/mm utilizata in noua varianta a SHG de 80mm prezinta o pelicula albastra-verzuie ce imprastie un pic cam mult lumina incidenta si reduce reflectivitatea la lungimi de unda mai scurte, in zona albastra si mai ales in UV reflectivitatea retelei de difractie scade mult in comparatie cu cea din zona galbena si mai ales rosie a spectrului ,unde este mult mai buna. Ca atare si spectrul devine tot mai palid spre albastru , foarte palid in UV si mai luminos si contrastant spre rosu. Nu stiu daca acea pelicula este vreun strat de oxid dar suprafata retelei are o portiune unde a fost deja curatat de acel strat si unde comportamentul in UV este mult mi bun decat pe restul suprafetei acoperite cu acea pelicula stranie. Asa am si primit reteaua, cu o portiune curatata de acea pelicula si nu stiu ce solutie de curatare in totaliate a acelei pelicule ar exista. Ca dovada ,imaginea in H-beta bruta din cele prezentate mai jos, a iesit mai stearsa decat imaginile in H-alpha, care au iesit mai contrastante si mai bune.
Noua varianta a SHG de 80mm a fost finalizata pe la jumatatea lunii Martie insa din pricina vremii nefavorabile am reusit sa o testez abia alaltaieri la Soare. Au mai fost necesare niste reglaje si colimari la fata locului, folosind lumina solara apoi am trecut la scanat Soarele.
Dupa ce am facut cateva scanari pe discul solar si am prelucrat o parte din scanari, primele imagini obtinute in banda ingusta la Soare m-au impresionat mult, cat de clare si detaliate au iesit, si cu zgomot mult mai redus, asadar noua varianta a SHG a trecut aproape cu bio testele. Mai prezinta totusi o vignetare asimetrica in imaginile brute si banuiesc ca ar fi necesare niste corectii si reglaje, o colimare mai precisa a intregului ansamblu optic, dar cu toate astea instrumentul e deja pe drumul cel bun.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
777.57 kb |
| Vizualizat: |
de 561 ori |

|
|
659.98 kb |
de 561 ori |

|
|
617.2 kb |
de 561 ori |

|
|
567.12 kb |
de 561 ori |

|
|
668.25 kb |
de 561 ori |

|
|
424.61 kb |
de 561 ori |

|
|
319.24 kb |
de 560 ori |

|
|
393.39 kb |
de 560 ori |

|
|
350.11 kb |
de 560 ori |

|
|
242.03 kb |
de 560 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Sky-Watcher 130/900mm, Atlas Explorer 114/900mm, Spectroheliograf (SHG) tip Littrow de 60mm , SHG clasic de 80mm,Spectrograf stelar cu retea de 625l/mm,Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3454
|
Trimis: 29 Mar 2026 08:11 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Iulian, ce sa zic, ai toată admirația mea!
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr! |
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

|
Trimis: 30 Mar 2026 12:45 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Tudor.
Ieri am mai lucrat la noul instrument si am reusit sa corectez acea vignetare asimetrica, se pare ca era de la lentila de camp care nu era perfect colimata. Acum spectrul este uniform iluminat conform testelor la lampa fluorescenta dar la Soare se va vedea mai bine comportamentul instrumentului. Abia astept o mica fereastra de cer senin macar, daca nu chiar o zi senina, sa fac scanari la Soare cu noul SHG de 80mm, mai ales ca s-au inmultit regiunile active pe discul solar din ce observ pe SolarMonitor.
_________________ Gigant 245/1286mm,Sky-Watcher 130/900mm, Atlas Explorer 114/900mm, Spectroheliograf (SHG) tip Littrow de 60mm , SHG clasic de 80mm,Spectrograf stelar cu retea de 625l/mm,Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9885
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Mar 2026 14:39 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari, Iulian! Cer senin nu va fi in urmatoarele zile, poate spre sfarsitul saptamanii. Avem o regiune activa noua care a dat eruptie X1.4 si CME cu o posibila componenta spre Pamant. Este cea pe care am observat-o la limb saptamana trecuta. Activitatea si-a revenit dupa luni intregi de stagnare la nivelul C cu ocazionale eruptii M.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10040
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

|
Trimis: 30 Mar 2026 22:53 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru felicitari.
@Erwin. Da, acea regiune de pe limb care a produs acea eruptie pe data de 26 martie, am constatat ca este AR 4405, comparand imagini de pe Solarmonitor si imaginile din scanarile realizate de mine in acea zi.
Am obserat ca au aparut numeroase regiuni insa vremea asta e tare zgarcita, nu am mai reusit sa observ Soarele de pe 26 martie si nu se intrevede vreo imbunatatire a vremii pentru saptamana asta.
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|